Hudebník Jiří Hlaváč: Letošní ročník Pražského jara je ukázkou lidské vynalézavosti

25. květen 2021

Hudební festival Pražské jaro je i přes ztížené podmínky způsobené pandemií v plném proudu. Ve svém 76. ročníku nabízí 23 koncertů, z nichž některé proběhnou za opětovné přítomnosti publika.

O podobě letošního festivalového ročníku jsem byl informován jako člen správní rady dopředu, byl jsem na zahajovacím koncertě in natura a dostal jsem pozvání na další tři koncerty, které se mohou uskutečnit za přítomnosti diváků. A co tomu říkám? Vždycky je to ukázka vynalézavosti těch, kteří si umí poradit i v nezvyklých situacích, říká v pořadu Jak to vidí... hudebník Jiří Hlaváč.

Bez přestávky

Po zahajovacím koncertě jsem prožil zvláštní pocitový vjem. Hudba působila stejně. Emoční pásmo se nastartovalo a každý z posluchačů to prožíval po svém. Jenže! Bez přestávky, bez možnosti si sdělit přímé dojmy, přímé vjemy a zážitky,“ hodnotí klarinetista.

Podle Jiřího Hlaváče je to málo. Byli jsme svědky něčeho nestandardního, co se nebude hned tak vracet, takže absence onoho společenského kontaktu hraje velkou roli.

V době covidu jsem absolvoval řadu streamových koncertů, kde jsem si uvědomil, že absence toho, komu to celé směřuji, je pro mě velmi zásadní. Že na tom pseudopodiu se cítím úplně jinak. Citová stránka je hodně okleštěna.

Cesta k návratu

Festival tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany. Letos o něco méně tradičně v podání barokního souboru Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

Čtěte také

„Moc se mi to líbilo. Byl jsem mile překvapen znělostí ansámblu. Všichni hráli naplno. Nebylo to provedení, které by bylo postaveno na rutinní znalosti tohoto díla.“

Nejen tento koncert byl součástí pilotního projektu ministerstva kultury, co se týče přítomnosti diváků v sále, který má ukázat cestu k návratu diváků ke kultuře.

„Jsem moc rád, že se takový festival, který je prověřený tradicí a který je schopen udržet hodnoty a kvalitu, tohoto ujal. Ano, vracejme kulturu divákům, diváci nepochybně patří do hledišť. Ale samozřejmě uvidíme, co přinesou další týdny, uzavírá hudebník.

Další témata rozhovoru: podmínky návratu kultury; klarinetista Jörg Widmann; hudební legenda Bob Dylan; dopady distanční výuky a debata o podobě maturitních zkoušek; očista českého fotbalu.

Spustit audio

Související