Hudebník Jiří Hlaváč: Václav Havel věděl, že pravda je mravní závazek

5. říjen 2021

Václav Havel, někdejší disident a prezident, by dnes oslavil 85. narozeniny. Od smrti uznávaného spisovatele, dramatika a státníka uplyne v prosinci 10 let. Co z jeho odkazu ve společnosti zůstalo?

Václava Havla mám spojeného s osobním setkáním. Potkali jsme se v Lánech v předvečer udílení cen Thálie a já tehdy zjistil, že toto je to pravé klima Václava Havla. Jako dramatik s velkou vazbou na divadlo působil naprosto bezstarostným dojmem šťastného člověka, vypráví hudebník Jiří Hlaváč.

Ke druhému setkání došlo u příležitosti ceremonie čestného doktorátu Jiřího Kyliána, kterou jsem jako tehdejší děkan školy připravoval. Václav Havel byl pro mě posilou v nouzi a já si uvědomil, jak důležité je umět se odpoutat od svých starostí a užít si daný okamžik.

Ceněná lidskost

Výročí narození Václava Havla uctilo titulkem v češtině aktuální vydání sudetoněmeckého týdeníku Sudetendeutsche Zeitung. Noviny Václava Havla označily za nekorunovaného krále evropské občanské společnosti, která nehledě na hranice žije v míru a kreativním soužití.

Čtěte také

Je to ukázka jeho působení na lidi, lhostejno jaké víry či politického nasměrování. Václav Havel měl v sobě tu míru lidskosti, kterou lidé hledají a rozpoznají. O to více bychom si měli řadu momentů z naší historie připomínat. Stejně jako Karel Čapek i Václav Havel za svoji míru osobních postojů platil velkou daň,“ myslí si hudebník.

Pravda jako mravní závazek

Od smrti autora výroku „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“ uplyne brzy 10 let. Co z jeho odkazu ve společnosti zůstalo?

Dění kolem nás ukazuje, že pravdě dnes bohužel není příliš přáno. Dodal bych k tomu ale ještě jeden přídomek. Tomáš Baťa před 90 lety řekl, že aby byl lidský život spravedlivý, hodnotný a kvalitní, bylo by potřeba dostat do oběhu jedno platidlo – to platidlo se jmenuje čest,“ připomíná host Zity Senkové.

Čtěte také

Hospodářská krize totiž nebyla krizí ekonomickou a společenskou, ale krizí mravní. Připamatovávejme si proto i tato slova. Myslím si, že Václav Havel byl jedním z těch, kdo to věděl. A snažil se dle svých možností toto platidlo dostávat do oběhu a povědomí.

„Bohužel když je lidem dobře, mají pokušení. Najednou se tváří, že pravdu nepotřebují, protože pravda zavazuje. Ale není tomu tak. V nouzi vždycky poznáme, že se bez pravdy neobejdeme,“ uzavírá Jiří Hlaváč.

Další témata rozhovoru: současná generace interpretů; 75 let od založení AMU; oblast kultury v předvolebních slibech.

Spustit audio

Související