Hvězdné okamžiky Pražského jara. Z rozhlasové fonotéky vybíráme nikdy nevydané nahrávky

10. květen 2022

Jste pravidelnými návštěvníky největšího českého hudebního festivalu? Paralelně s jeho aktuálním ročníkem vám Česká rozhlas Vltava exkluzivně představuje světové i domácí umělce, kteří se v Praze představili v minulých dekádách.

Vypravte se s námi na festivalová pódia Pražského jara a poslouchejte vzácné nahrávky, pořízené mikrofony Československého rozhlasu a s největší péčí skladované v naší fonotéce. Jsou naším rodinným stříbrem, nikdy nebyly vydány na komerčních zvukových nosičích a vy máte díky nim unikátní šanci ocitnout se s festivalovým publikem znovu v některé z pražských koncertních síní, uslyšet prvořadé pěvce, instrumentalisty i ansámbly, a díky našim snímkům si také zpřítomnit vlastní vzpomínky, pokud jste třeba na daném koncertu osobně byli.

Výběr toho nejlepšího z monofonních i stereofonních magnetofonových pásů

Výběr toho nejlepšího z monofonních i stereofonních magnetofonových pásů zasahuje až do roku 1951, kdy na festivalu vystoupil francouzský violoncellista André Navara, a odkud po časové přímce doputujeme až do konce osmdesátých let. Našimi společníky budou Claudio Arrau, Ruggiero Ricci, Serge Baudo, Malcolm Sargent, Gérard Souzay, Garrick Ohlsson, Igor Oistrach, Jean Martinon, Jessye Norman, Magdaléna Hajóssyová, Libuše Márová, Josef Suk, Václav Neumann, Drážďanský Kreuzchor, Otmar Suitner, Radu Lupu a další. Ve festivalovém rádiu přinášíme výběr Poledních koncertů z uplynulých let a od 16. května do něj budou postupně přibývat letošní premiéry.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.