Hygienici na Vysočině zrušili mimořádná opatření ve Větrném Jeníkově

20. červenec 2020 14:30

Situace v městysu se zlepšila. Většina z obyvatel Větrného Jeníkova opakovaně testovaných na koronavirus je negativní. Nemoc Covid – 19 přetrvává u jednoho pacienta.

Testování ale ještě není u konce. V rozhovoru pro Český rozhlas Vysočina to řekla bezpartijní starostka Martina Lisová. „My doufáme, že se do normálního života budeme moct vrátit co možná nejdříve, počítáme samozřejmě s tím, co platí pro celý kraj – roušky, rozestupy a uvidíme, zdali se to bude týkat ještě nějakých dalších záležitostí.“

Obyvatelé Věrného Jeníkova mají za sebou dva týdny zpřísněných hygienických opatření

Kvůli nákaze nemocí Covid-19 byl zavřený úřad městyse, ale také knihovna, ubytovací zařízení a restaurace. V omezeném režimu fungovala například pošta. Kvůli kontaktu s pacienty musely do karantény desítky lidí.

Byla v ní také samotná starostka. „Oba mé testy byly negativní, takže dnes už začínám provoz úřadu znovu obnovovat a jsem v práci.“

Strach z nákazy vyostřil mezilidské vztahy

Někteří lidé z Jeníkova museli zůstat doma, protože je zaměstnavatelé nechtěli v práci, jiní se do práci vydali, ale nebylo to pro ně snadné. „Museli čelit nevoli a ošklivým reakcím svého okolí,“ říká starostka Věrného Jeníkova Martina Lisová. Podle ní to nebylo milé a všichni obyvatelé potřebovali spoustu trpělivosti a vůle, aby to zvládli.

Samotné vedení městysu mělo největší práci s informovaností, s tvorbou usnesení a rozesíláním zpráv mobilním rozhlasem. Zajistit roušky a dezinfekci nebyl problém, to už měli Jeníkovští natrénované z letošního jara.

Zatím posledního nemocného odhalily testy v neděli

První případ koronavirové nákazy prokázaly ve Větrném Jeníkově testy 3. července. Příznaky ale pociťovali i další lidé. Podle informací na webu obce byla nemoc prokázaná u 18 lidí z Jeníkova, hygienici následně dohledali desítky kontaktů každého z nich a nemocné poté potvrdili i mimo městys.

Zatím poslední nemocný spojený s Větrným Jeníkovem měl pozitivní test v neděli.

Na Vysočině se od začátku koronavirové pandemie nakazilo 244 lidí, na Jihlavsku jich je 53.

autor: Michal Malý
Spustit audio