Hygienici šetří okolnosti střevních potíží návštěvníků jedné restaurace na hradeckém Velkém náměstí

4. duben 2023 09:51

Aktuální informace k možné nákaze salmonelózou v jedné z restaurací na Velkém náměstí v Hradci Králové. Její hosté měli střevní potíže, okolnosti šetří hygienici. Ošetření v nemocnici vyhledala během víkendu víc než třicítka lidí, někteří jsou nakaženi salmonelózou. 

Aktuální informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Přibyly nějaké další potvrzené případy? U kolika lidí je aktuálně salmonelóza zjištěna?

Čtěte také

Mám aktuální čísla z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové. Tam mají nahlášeno 46 osob se zdravotními obtížemi v souvislosti s konzumací jídla v té samé provozovně na Velkém náměstí. Z toho u 16 z nich byla zatím potvrzena salmonelóza. Několik dalších vzorků bylo ještě odesláno do Národní referenční laboratoře k dalšímu prozkoumání. A výsledky by měly být známy příští týden.

Takže máme 16 potvrzených případů salmonelózy a celkem 46 osob se zdravotními obtížemi.

Je možné, že počet případů ještě poroste?

Čtěte také

Určitě, protože salmonelóza má inkubační dobu až pět dní, takže se teoreticky může stát, že u někoho obtíže ještě propuknou. A pak existuje ještě další možnost, že někdo to zkrátka zkusil vyléčit bez lékaře, i když salmonelóza je velmi nepříjemné onemocnění. Zůstat jen doma a neřešit situaci s lékařem se nedoporučuje.

Ale to, že ta čísla ještě mohou růst, nevylučují ani hygienici, protože stále ještě nemají výsledky úplně všech odebraných vzorků. Tedy zatím je to 16 případů, ale je možné, že to bude i víc. S jak velkou pravděpodobností, to si nikdo netroufá odhadnout.

Podařilo se hygienikům zjistit nějaké podrobnosti? Třeba konkrétní potravinu, ze které se salmonelóza rozšířila?

Čtěte také

Pracují na tom, odebrali celkem 25 vzorků, 8 kousků surovin a v 17 případech šlo o stěry z povrchu náčiní a také z rukou zaměstnanců provozovny. Ale výsledky zatím nejsou, měly by být v první polovině příštího týdne, možná v úterý 11. dubna, nejpozději ve středu 12. dubna.

Teprve potom bychom mohli nabídnout další, detailnější informace. Ty jsou samozřejmě důležité jednak pro samotného provozovatele restaurace, ale také pro hygieniky. Ale lidem, kteří teď trpí salmonelózou, už to nijak nepomůže. Těm je v podstatě asi jedno, jaká je příčina onemocnění.

Každopádně hygienici na tom pracují a zaměstnanci provozu byli posláni na vyšetření, protože by některý z nich mohl být přenašečem nákazy. A to je také zapotřebí vyloučit do budoucna.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související