Hygienici v Olomouckém kraji zaznamenali sedm místních center nákazy covid-19

18. červen 2020

Nový typ koronaviru se začal šířit v domově pro seniory, klášteře, stavební firmě, tiskárně a ve dvou školách. Zjištěno bylo 130 případů. Dalšímu šíření zabránila karanténa, informoval Centrální řídící tým covid-19, podle kterého Olomoucký kraj patří dlouhodobě mezi rizikové oblasti.

Dalšímu rychlému šíření zabránila karanténa lidí, kteří s infikovanými přišly do styku. Vyplývá to z údajů Centrálního řídícího týmu covid-19, podle kterého Olomoucký kraj patří dlouhodobě mezi rizikové oblasti. Nejvíce případů nákazy novým typem koronaviru hygienici zaznamenali v tiskárně na okraji Olomouce. V tomto lokálním ohnisku byla infekce zjištěna u 38 osob. V domově pro seniory v Litovli na Olomoucku bylo potvrzeno 27 nákaz covid-19. Domov pro seniory, který má oddělení v Července a v Litovli, byl kvůli koronaviru na začátku června uzavřen. Horní část litovelského oddělení vyhradilo vedení zařízení pro nakažené klienty. 

Schéma šíření nákazy covid-19

Na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov bylo postupně hospitalizováno několik klientů litovelského domova pro seniory a jejich zdravotní stav je podle mluvčí nemocnice Lucie Drahošové vážný. Jeden klient penzionu byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci a také jeho zdravotní stav je podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera nadále vážný. V olomoucké stavební firmě hygienici zaznamenali 18 případů nákazy a šest nakažených pochází z Kláštera Kapucínů v Olomouci. Ve dvou uničovských základních školách bylo na začátku června zjištěno celkem šest nakažených.

Základní škola Haškova kvůli tomu odložila zahájení dobrovolné prezenční výuky na druhém stupni, se kterou mohla začít 8. června. Výuka na prvním stupni pokračovala beze změny. V lokálním ohnisku, které souviselo s nákazou pracovníků mlékárny v Otinovsi na Prostějovsku, bylo v květnu zaznamenáno 29 případů covid-19. Většina zaměstnanců prošla opakovaně testy na covid-19 s negativním výsledkem a mohla se vrátit do práce. Mlékárna v závěru května obnovila výrobu.

Hygienici v Olomouckém kraji od začátku epidemie evidují 827 nákaz novým koronavirem. Uzdravilo se 700 lidí. Nejvíce nákaz je na Olomoucku, a to 635. Olomoucko úřady považují za aktuálně rizikovou oblast. Podle údajů ministerstva zdravotnictví v Olomouckém kraji zemřelo v souvislosti s nákazou covid-19 dohromady 19 osob.

Každý den se v hlavním městě objeví na 15 až 20 nových případů. Hygienici pak musí pátrat po lidech, kteří byli v kontaktu s nakaženými a kteří mohou být rovněž v ohrožení. Takovým případem bylo třeba ohnisko na stavbě v Praze 4, odkud se nákaza rozšířila i do dalších krajů, jak ve čtvrtek popsala pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podívejte se na prezentaci Jarmily Rážové, která znázorňuje šíření nákazy z různách ohnisek.

autor: Andrea Bzonková | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio