I bílí rappeři stárnou. Eminem slaví padesátiny

17. říjen 2022

Eminem, vlastním jménem Marshall Mathers, je dnes už ve světě rapu legendou. Jeho cesta za slávou ale nebyla vůbec jednoduchá. Po neúspěchu první desky vytvořil svoje alter ego Slim Shady a pod křídla si ho vzal slavný producent Dr. Dre. Pak už jeho cesta na vrchol nabrala raketovou rychlost. Získal 15 cen Grammy, Oscara, prodal miliony alb a významná rapová jména ho dodnes řadí mezi nejlepší MCs všech dob.

Jeho kontroverzní texty, komentování americké politiky i téma rodinných problémů mu pomohly zpopularizovat rap pro celou jednu generaci a v padesáti je žijící rapovou legendou. I díky tomu se Eminemovi podařilo oslovit široké publikum převážně dospívajících posluchačů.  „Eminem byl srozumitelnej i člověku, kterej umí jen školskou angličtinu. Nevyužívá totiž žádnej výraznej slang. Taky si myslím, že v tý době nic takhle tvrdýho v éteru komerčních rádií nebylo,“ říká redaktorka Tereza Havlínková.

17. října je to 50 let, co se narodil rapper Eminem. Co stálo za jeho úspěchem a jak ovlivnily texty Slim Shadyho dospívající mládež?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.