I déle než dva roky čekají pacienti v Česku na výměnu velkých kloubů. Jaké jsou lhůty v Olomouckém kraji?

6. březen 2023 15:57

Na náhradu kyčelního kloubu se v některých českých nemocnicích čeká i více než dva roky. Nejhorší situace je v Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji a na Vysočině. Vyplývá to z odpovědí zástupců nemocnic, které Český rozhlas oslovil. Za dlouhé lhůty může výpadek operativy během koronavirové pandemie, ale taky chybějící personál.

„V našem zařízení se čeká na výměnu kloubů méně než rok. Trošičku nám to komplikuje dostupnost ambulancí, takže když se pacient objedná, tak to taky nějakou dobu trvá, takže to může být i déle. Nicméně od ambulantního vyšetření do operace je to méně než rok,“ popisuje ortoped a náměstek pro léčebně preventivní péči přerovské nemocnice Petr Skácel.

Čtěte také

Čekací doby prodloužila pandemie covidu, zdravotníkům se ale už podařilo výpadek dohnat zpátky na předcovidové období. „Nám to komplikuje situace, že celý svět dohání covid. To znamená, že i dodávky materiálu jsou problematičtější, než byly. V našem zařízení se to ale podařilo stáhnout pracovním nasazením stávajícího personálu, který dělá maximum pro to, abychom našim pacientům vyšli co nejlépe vstříc. Operujeme v průměru o jednu endoprotézu denně víc než předtím,“ dodává Skácel.

Na velké ortopedické zákroky se měsíce čeká i jinde v kraji. Podle odpovědí zástupců nemocnic si na termín operace nejdéle počkají pacienti v Olomouci. Ve fakultní nemocnici průměrně bezmála dva roky, ve vojenské ještě déle. V té druhé to způsobil mimo jiné chybějící personál.

„My jsme měli oproti jiným nemocnicím poměrně kratší termíny operací, které se týkaly totálních endoprotéz kyčlí a kolen. Nedostatkem ortopedů jsme se ale dostali na podobnou úroveň jako všude v republice,“ vysvětluje ředitel Martin Svoboda.

Co by pomohlo situaci zlepšit?

Na velké ortopedické zákroky se čeká dlouho nejen kvůli nedostatku zdravotnického personálu, ale zejména kvůli vysoké poptávce. Zástupci nemocnic se shodují, že by situaci pomohla změna v systému vzdělávání zdravotních sester a dostatečné financování zdravotnictví. Důležitá je podle nich také prevence a předcházení nemocí u samotných pacientů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio