I dva roky po povodních někteří obyvatelé Brodku u Přerova bojují s vlhkem ve svých domech

17. říjen 2022 09:26

Přesně před dvěma lety zaplavila část Brodku u Přerova rozvodněná Olešnice. V městysi způsobila milionové škody na obecním i soukromém majetku. Poškozené domy jsou už povětšinou opravené a lidé v nich znovu bydlí, někteří ale stále mají zapnuté vysoušeče. Okolnostmi povodní se taky dodnes zabývá policie v souvislosti s uzavřeným stavidlem na jednom z jezů.

„Doteď sušíme,“ říká Věra Pískovská, která v Brodku u Přerova bydlí na ulici Majetínská. Její dům postihla záplava jako jeden z nejvíce. Ještě před rokem přízemí neměli vůbec obyvatelné a bydleli pouze v prvním patře. Teď už nastěhovaní jsou, ale… „Do dneška jsme ještě nemohli vymalovat, protože voda pořád prostupuje,“ popisuje Pískovská. „Koupili jsme si vysoušeče, topíme, ale vlhkost se nedá z domu dostat,“ hodí rameny.

Vysoušeč je téměř nepřetržitě zapnutý i v sousední ulici v domku manželů Košinových. „Mám tu furt mokro. Musím vysoušeč pořád přendávat z místa na místo. Bojím se, jak se to odrazí na energiích,“ uvádí Košinová.

„Do dneška jsme ještě nemohli vymalovat, protože voda pořád prostupuje.“
Věra Pískovská, obyvatelka jednoho z domů zasaženého povodní v říjnu 2020

Škody, které voda v Brodku napáchala, podle policie dosáhly 14 milionů korun. „Otázkou samozřejmě je, kdo bude tím viníkem a jak se budou řešit případné náhrady. Dovedu si představit, že to stejně ve finále bude tak, že každý ten jednotlivý postižený se bude ve svém případě muset obracet na soud. Nebude to nějaká hromadná věc, která by ty lidi odškodnila,“ myslí si nezávislý starosta Roman Zbožínek.

Pokud soud viníka potrestá, připojí se k žádostem o náhrady také městys.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio