I kapslové espresso může chutnat dobře, říká kavárník a pražič Kristián Kříž

7. duben 2023
Ve vlastní šťávě

Kam kráčí česká kávová kultura a jaké trendy nás čekají? S koordinátorem české pobočky SCA Kristiánem Křížem jsme probrali, jak se kávová scéna vyvíjí i proč mají kavárníci potřebu si zkoušet kávu pražit sami.

Kristián Kříž se kávě věnuje už léta, nejdřív jako nadšený konzument, později jako zakladatel Jednoho kafe, malého libereckého podniku s vlastní praženou kávou. „V Liberci jsem potkal skvělou partu, která se snažila tu scénu nějakým způsobem začít objevovat a já jsem se k nim přidal a ještě s jedním kamarádem založil kavárnu.“

Od každodenního vaření kávy pak už byl jen krok k pražení. „Nestačí mi jen tak přihlížet a rád zkouším nové možnosti, takže potom, co jsem prošel různými školeními, bylo pražení přirozená cesta, jak na to navázat.“

„V posledních dvou letech jsou i v našem prostředí trendem různé alternativy zrnkové kávy, jako třeba kapslová káva, kdy i spousta velkých českých pražíren výběrové kávy tu svoji kávu uzavírá do kapslí. A nutno podotknout, že to chutná dobře. Jsou schopné přenést zážitek z espressa do kapsle, dodává.

Poslechněte si magazín Ve vlastní šťávě o kávě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.