I místa, která člověk zná, může poznat z jiné stránky, říká Kateřina Tomsová z podcastu Bludičky

12. červen 2020

Touláte se rádi krajinou a zajímají vás příběhy, které s ní souvisí? Tak právě pro vás je tu nová podcastová série Radia Wave Bludičky. Společně s Janou Římanovou a Kateřinou Tomsovou navštívíte šest míst v České republice. Uslyšíte nápady na zajímavé lokality k prozkoumání, praktické tipy na výlety, historické vsuvky, nebo dokonce poetické recitace Máje.

„Vyrážely jsme do krajiny, kterou znám a která mě zajímala už před natáčením. Konkrétně u Ralska jsem měla už někdy v pubertě období, kdy mě fascinovalo historické podzemí. Měla jsem vyhledané všechny mapy a procházela různé archivní materiály. Zajímalo mě chození do rozpadlých budov nebo podzemních nacistických továren. Trochu těchto vědomostí jsem pak zúročila při natáčení,“ vysvětluje historička a jedna z autorek podcastové série Jana Římanová.

Čtěte také

A jak probíhala příprava na natáčení podcastu Bludičky? „Na některé díly jsme se nepřipravovaly vůbec. Například na skalní město, protože tam bydlíme a vyprávěly jsme tak o svých zážitcích a o tom, co známe jako své boty. Pak jsem ale vždy den před výletem procházela různé diplomové práce o dané lokalitě nebo něco zajímavého. Dřív jsem o místech, kam jsem jela na výlet, nic nevěděla. Teď se mi vlastně moc líbí si o nich něco zjistit. Když tam jsem, tak mám pocit, že je trochu blíž znám,“ říká Kateřina Tomsová.

„Na všech místech, ve kterých jsme točily, už jsem byla stokrát. Stejně jsem se ale dozvěděla něco nového, buď to zjistila sama, nebo mi něco dodala Jana. I místa, která člověk zná, může poznat z jiné stránky,“ dodává Tomsová.

Všechny díly podcastové série Bludičky najdete na webu wave.cz/bludičky nebo se přihlaste přímo k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Jak probíhalo samotné natáčení? Která místa se do Bludiček nevešla, a přesto stojí za vaši návštěvu? Poslechněte si celý rozhovor s autorkami nového podcastu Janou Římanovou a Kateřinou Tomsovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka