I po 20 letech praxe dokáže veterinářku něco překvapit, stalo se to u bostonského teriéra

13. září 2018

Stále existují onemocnění, se kterými se veterinářka Lucie Míková z českobudějovické Veterinární kliniky Vltava v průběhu své dvacetileté praxe ještě nesetkala. Takový zdravotní problém měl bostonský teriér Henry, kterého přivezl z Prachatic Petr Daněk.

Jednalo se o vyhřeznutí močové trubice. „Objevilo se to, když vyběhl ráno ven, byla za ním cestička kapiček krve, tak jsme se samozřejmě lekli, protože to normální není. A viděli jsme při čurání, že první jde krev a pak až moč,“ popisoval Petr Daněk.

Podle veterinářky Lucie Míkové se u psů s placatými čumáky může stát, že jim vyhřezne močová trubice a způsobí výrazný otok. „Pak psíci vylučují krev a mají s tím obrovské problémy. Špička močové trubice může odumřít a extrémně je dráždit,“ dodal.

Onemocnění je ale velice vzácné. Lucie Míková ho za dvacet let své praxe viděla poprvé. Při léčení tedy čerpala informace z literatury. „Pan Daněk přišel s tím, že jeho známý chovatel se s tím už setkal, takže jsme dali hlavy dohromady. Nechci říct, že Henry byl pokusný králík, ale vlastně to tak trochu bylo,“ řekla s úsměvem.

Vyhřeznutou část močové trubice musela ustřihnout a následně udělat rekonstrukci pohlavního orgánu. „Pracovala jsem pod mikroskopem, protože je to fakt malé. Teď tam má velmi slabé stehy, které by se měly samy vstřebat, tak uvidíme,“ popsala.

Přetrvává ale riziko, že jakmile pes potká znovu fenu a bude sexuálně aktivní, může se problém vrátit. Proto se doporučuje kastrace. Pokud majitel nesouhlasí s nevratným chirurgickým zákrokem, řešením může být zastavení sexuální aktivity díky čipu, který je napuštěný chemickou látkou. Ta psa chemicky vykastruje, ale nemá to vliv na funkci varlat a tvorbu spermií.

Spustit audio

Související