I studenti z jihu Čech se připojili k protestům proti státním maturitám

19. červen 2009

Středoškoláci protestují za odložení státních maturit, protože podle nich nejsou dobře připravené. Průvod, který začal v poledne na Palackého náměstí, by se měl odebrat přes Jiráskům most na Kampu.

S protestujícími studenty se sejde ministryně školství Miroslava Kopicová, aby společně o celé věci diskutovali. Zatím ale počítá s tím, že státní maturity začnou v původním termínu.

"Myslím si, že nejhorší varianta je, státní maturity nespustit. Před třemi lety nebyly připravené, tři roky uplynuly a zase nejsou připravené tak, jak by se to všem líbilo. Úroveň středních škol stále klesá. Jak je možné, že všichni mají maturitu a přitom při výsledcích, které se dělají v mezinárodním srovnání, jsou výsledky horší a horší? Tohle je první krok a myslím si, že ho nemáme propást," uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová.

Při odkladu by také hrozilo, že Česká republika bude muset vrátit část evropských peněz, které šli na přípravu projektu. Podle ministryně jde až o 100 milionů korun.

Demonstrace se účastní také studenti jindřichohradeckého gymnázia. Důvodů, které k tomuto protestu středoškoláky vedou, je podle slov Martina Žídka, jednoho z účastníků protestu mnoho. Tím hlavním jsou nejasnosti kolem průběhu maturit a následného využití úspěšně složené zkoušky k přijetí na vysokou školu.

Studenty podporuje také ředitel Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Miloslav Vokáč: "Odklad by byl rozumný, pokud během něj vysoké školy uznají státní maturitu a budou ji alespoň částečně považovat za vstupenku. Nelíbí se mi shazování kvality současné maturity. Neříkám, že je úplně ideální, protože studenti jsou stresování, že během jednoho dne musí zvládnout čtyři obory a třicet témat."

Někteří ředitelé středních škol, ale zavedení státních maturit podporují. Jednou z nich je Danuše Chromá z Obchodní akademie v Jindřichově Hradci: "Nevidím důvod, proč bychom se měli stavět proti státním maturitám, protože jsme vždy v každých testech uspěli. Ze státních maturit strach nemáme. Diskuze probíhá už dlouho, jenže rozhodnutí už dávno padlo. Od roku 2005 platí školský zákon a podoba maturit se jen dolaďovala. Otázku, zda jsou už maturity připraveny, nemohu posoudit."

autoři: jht , hoch
Spustit audio