I ta nejlepší masáž může ublížit, pokud masér nezná váš zdravotní stav

5. květen 2022

Jdete poprvé na masáž a masér se vás nezeptá na váš zdravotní stav? V tom případě je to špatně, řekla nám v Radioporadně zdravotní sestra a masérka Barbora Bidmonová z Pardubic.

„Lidé mají často alergie a další potíže, které nejsou na první pohled vidět. Například zvýšená srážlivost krve může způsobit velké potíže, pokud se o ní jako maséři nedozvíme. Stejně tak důležité je pro nás vědět, jestli zájemce o masáž prodělal rakovinu. Pokud ano, můžeme ho přijmout jen v případě, pokud přinese doporučení od svého lékaře,“ přípomíná masérka.

Na jizvu platí sádlo

Po dvou covidových letech se opět rozjely plánované operace kolen a kyčlí. Podle Barbory Bidmonové ale chybí následná péče.

„Lidé nejsou v nemocnici dostatečně poučení, přijdou po operaci domů a nevědí, jak o sebe pečovat. Například jak ošetřovat o jizvu po operaci. Jsou různé možnosti, jen je třeba o nich vědět,“ říká masérka.

Správnému zacelení a zahojení jizev podle ní prospívá jemná masáž. Pokud to chcete dělat v domácích podmínkách, rozhodně jizvu od sebe neroztahujte, spíše tlačte k sobě. Okolo jizvy provádějte jemnou tlakovou masáž promačkáváním, kroužky, a podobně. Existují různé mastičky, ale nejlepší je pro domácí užití vyškvařené sádlo bez soli. Vynaložená péče se rozhodně vyplatí, rozdíl mezi ošetřovanou a neošetřovanou jizvou po pár týdnech je obrovský,“ vysvětluje masérka a zdravotní sestra Barbora Bidmonová.

Jak působí lymfatická masáž na otoky? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související