I v českých podmínkách je nutné se chránit před UV zářením, apeluje dermatoložka

1. červenec 2020

Podle průzkumů dermatologických ordinací používá krémy s ochranným faktorem proti UV záření asi jen 60 % Čechů. Zejména lidé se světlou kůží se tak ale mohou vystavovat zdravotním problémům.

Dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady doporučuje používání krémů s SPF faktorem nepodceňovat. „Chtěla bych apelovat na to, že i v českých podmínkách je nutné se chránit, je nutné chodit na sluníčko s ochrannými krémy, abychom si nezadělali na problém, kterým je kožní rakovina.“

Zodpovědně by přitom k ochraně před UV zářením měli přistupovat hlavně lidé se světlou kůží a množstvím pigmentových znamének. Ti mají používat nejvyšší SPF faktor.

Chemické a fyzikální filtry

Doktorka Erenbergerová vysvětluje, že takzvané opalovací krémy jsou založeny na bázi chemického nebo fyzikálního filtru. Zatímco ten chemický začíná fungovat až po dvaceti minutách od natření, fyzikální filtr funguje okamžitě.

Vědci se aktuálně snaží krémy s SPF faktorem více personalizovat. Chtějí lépe vyhovět nárokům například atopické nebo mastné pokožky.

Alergie na slunce

U některých lidí se objevuje nepříjemná alergie na slunce, která způsobuje svědění, pálení a vznik malých puchýřků. „Je to přehnaná imunitní reakce a ultrafialové záření. Častěji to způsobuje UVA spektrum.“

Podle poznatků lékařů se solární alergie vyléčit nedá, v poslední době se ale přistupuje k takzvanému otužování, kdy jsou pacienti s nastupující sezónou postupně vystavování zvyšujícím se dávkám záření.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související