I vánoční papíry s motivy, které byly svého času nežádoucí, má v netradiční sbírce Prácheňské muzeum

26. prosinec 2022 08:15

Vánoční papíry z minulého století jsou vzácností. Většina lidí je totiž po rozbalení dárků vyhazuje. V depozitáři Prácheňského muzea v Písku jsou jich ale desítky a některé mají dokonce příběh. Tato sbírka ještě nikdy nebyla vystavená.

„Veselé Vánoce, andělíček, prostě klasika. A pak je tady ještě další velké množství starých vánočních papírů,“ otevírá etnograf Prácheňského muzea v Písku Jan Kouba krabice s poklady z depozitáře.

Vánočními papíry jsou několik desítek let staré. „A pak je tu skutečná rarita – nerozbalený vánoční dárek. Až já jsem ho načal, abych se dozvěděl, co je v něm ukryto. Je tu dokonce účtenka a Bílý tesák od Jacka Londona,“ ukazuje.

Většina papírů pochází z druhé poloviny 20. století. „Předtím bylo vánočních papírů minimum a většinou se speciálně nedělaly. Za první republiky to byly třeba jenom jednoduché barevné papíry,“ vysvětluje Jan Kouba.

Příběh je spojen s papíry, které vytvořila ilustrátorka a malířka Marie Fischerová Kvěchová. „Mluvil jsem o tom s její vnučkou, ty papíry byly svého času zakázány, protože ona kreslila často i náboženské motivy, a to se prostě nenosilo. Byly vydány až snad po roce 1989,“ vypráví etnograf.

Motivy se v průběhu času měnily. „Je to podobné jako vánoční pohlednice. Za socialismu se hlavně dbalo na to, aby se tam neobjevil žádný motiv s Ježíškem nebo nějaká duchovní scéna, ale nechybí větvička, na ní svíčka a pak foukané koule a oříšky ve slaměné mističce. Tolik variant vánočních papírů, jako máme dnes, nikdy nebylo,“ dodává Jan Kouba.

Vánoční papíry jsou pro muzejníky doslova pokladem. Málokdy se totiž toto spotřební zboží zachovalo. Pokud tedy náhodou máte papír z minulého století doma, neváhejte a přineste ho do Prácheňského muzea z Písku.

Spustit audio

Související