I vy se můžeme stát na chvíli četníky! V Chlumci zažijete na vlastní kůži dobu první republiky

9. červen 2021 09:08

Pokud rádi cestujete v čase, máme pro vás tip - v Chlumci nad Cidlinou začala další sezóna provozu tamní četnické stanice. Návštěvníky zve nejen na prohlídku prostor, které jsou přesnou replikou stanice z období první republiky, ale i na interaktivní zážitky. Nikoli ty moderní, počítačem zprostředkované, ale pěkně postaru, ze 30. let minulého století.

Čtěte také

„Nyní se nacházíme v naší replice četnické stanice. Můžete si tu povšimnout portrétu prezidenta Edvarda Beneše a vedle něj také portrét prezidenta Tomáše Masaryka."
Celý výklad se v muzeu nese ve znamení toho, že skupina milovníků četnické historie, která se o expozici stará, o historii hodně ví.

A na tu historii si může každý z návštěvníků doslova sáhnout, říká jeden ze zakladatelů muzea Miloš Bernart.
„Máme tady repliky dobových dokumentů i psací, aby si to lidé mohli vše vyzkoušet a nakonec také odnést domů. Získají krásný, autentický předmět a vlastně zadarmo. Za to nich nechceme. Stejně tak vám sejmeme třeba otisky prstů, to je hodně oblíbené. A opět si můžete odnést dobovou repliku daktyloskopické karty."

Čtěte také

Autentické je i kompletní vybavení četnické stanice i sousedící ubikace. Autentické jsou vlastně i zážitky všech členů spolku.

„Když jsme to tady rekonstruovali, tak jsme tu i přespali na pryčnách. Opravdu nejsou moc pohodlné. V kamnech jsme zatopili, petrolejky rozsvítili. Kamna jsou jediný zdroj tepla, který tady máme. Není tu žádné ústřední topení nebo akumulačky, nic takového. Všechno je maximálně věrné autenticitě. Topíme uhlím a dřevem, jak to tenkrát bylo," popisují Vojtěch Krombholz a Miloš Bernart.

Četnickou stanicí vás provedou četníci v dobových uniformách, které jsou - ostatně stejně jako všechno ostatní - v maximální možné míře přesné.

A protože je na začátku května už docela teplo, je teplo i samotným četníkům, usmívá se Vojtěch Krombholz.
„Je horko, a veliké. Tenkrát v tom bylo nejspíš horko všem. Mám na sobě předpisovou uniformu, takzvané kopřiváky, což byla první uniforma, kterou četník vyfasoval na škole. Později si mohl za vlastní peníze zakoupit uniformu lehčí. Tu má na sobě kolega."

Čtěte také

Ale to k tomu patří, říkají všichni zúčastnění. Stejně jako k tomu patří stovky odpracovaných hodin, muzeum si spolek vybudoval sám bez dotací. A členové spolku za své nakupují i vybavení muzea a součásti uniforem.
„Velkým problémem byly opravdu pušky vzor 33. Tahle, co mám já, tak stojí 150 tisíc korun. Originál, samozřejmě."

Četnická stanice je v zkrátka rukou lidí, kterým záleží na tom, jak vypadá a jak funguje, což se odráží i na spokojenosti návštěvníků.
„Tady jsou do toho tak zapálení, že vás doslova přenesou do té doby."
„Když nám vykládali o těch Četnických humoreskách co proběhly v televizi, tak popisovali co a jak bylo nebo nebylo."

I vy se v Chlumci můžeme stát na chvíli četníky!
Četnická stanice v Chlumci nad Cidlinou. V historických prostorách je možné navštívit unikátně koncipované museum, kde si prohlédnete jak klasickou expozici s vitrínami a dobovými stejnokroji, tak především dobově zařízenou četnickou kancelář a četnickou kasárnu z konce 30. let 20. století.

Pokud i vás zajímá třeba to, jak moc se televizní seriály Četnické humoresky nebo Četníci z Luhačovic blíží realitě, můžete do Muzea četnické stanice v Chlumci nad Cidlinou vyrazit každou sobotu mezi desátou a sedmnáctou hodinou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související