I zvířatům se v ZOO Chleby stýskalo po návštěvnících. O víkendu tam za nimi přišly stovky lidí

2. květen 2020

Na 300 lidí zamířilo v sobotu do ZOO v Chlebech na Nymbursku. Zoologické zahrady se mohly pro veřejnost otevřít teprve před necelým týdnem v pondělí 27. dubna v rámci uvolňování vládních opatření kvůli zamezení šíření nemoci Covid-19. Toho využily i některé zooparky ve středních Čechách.

Do ZOO v Chlebech přišlo první den, tj. v pondělí jen deset lidí, v sobotu už jich bylo na 300. Podle vedení zoo je to ale zhruba polovina návštěvníků, kteří chodí v běžném režimu. Všichni návštěvníci si navíc musí kupovat vstupenky předem on-line na internetu a mít roušky.

Na návštěvníky se těšila i zvířata – zejména primáti. „Oni jsou zvyklí se předvádět a teď tu nějaký čas nikdo nebyl, tak z toho byli smutní,“ potvrdila ošetřovatelka a chovatelka Jitka Marešová.  

Tým ošetřovatelek, které se o zvířata starají, se po vyhlášení tzv. nouzového stavu rozdělil na dvě skupiny tak, aby se nepotkávaly. A vzhledem k tomu, že všechny mají děti, tak je musely brát s sebou a ze Z00 se na čas vlastně stala taková malá školka.

Samotná péče o zvířata se ale jinak výrazně nezměnila. Dočasně byl problem jen s “jídelníčkem” pro vzácné langury, které ZOO dováží z pražské Sapy. “Oni jsou závislí na asijské potravě, ale povedlo se nám to nahradit,” dodala Marešová.

Ve středních Čechách se můžete kromě ZOO v Chlebech podívat také do Zooparku Zájezd na Kladensku. Zavřená tam sice zůstává vnitřní expozice Terária, ale venkovní výběhy jsou přístupné. Platí ale hygienická a bezpečnostní opatření, kdy musí lidé například chodit maximálně v desetičlenných skupinách a udržovat rozestupy. V týdnu se otevřel i Farm-park Blaník, kde si o víkendu můžete navíc mezi 10.a 16. hodinou nakoupit na farmářských trzích.

Každý den má od toho čtvrtka otevřeno také Farmpark Soběhrdy na Benešovsku. Zavřená zůstává jídelna v horní části areálu, terasa a krytá herna. A pokud byste chtěli podpořit Parazoo ve Vlašimi, která se stará o hendikepovaná zvířata, tak už můžete i tam. Otevřeli v pátek a kromě pondělí se tam můžete vydat mezi 9. a 17. hodinou každý den. Naopak uzavřený zůstává areál Zooparku Zelčín na Mělnicku. Tam lidé můžou navštívit jen venkovní výběhy na přilehlé louce.

Úplně zavřené pak zůstává Ekocentrum Zahrada, které je součástí Domu dětí a mládeže v Mladé Boleslavi. Před branou nebo u vstupu ale můžete místním zvířatům nechat přebytky suchého pečiva, jablek, mrkve.

Spustit audio