Ideální je, když se divák stane čtenářem, říká dramaturg Měsíce autorského čtení Petr Minařík

29. červen 2022
Záložka

Letní literární festival Měsíc autorského čtení letos přivítá české, slovenské, a hlavně islandské spisovatele. „Na Islandu je každý desátý obyvatel spisovatel, jde o národní identitu a o udržení islandsky psané literatury, o kterou se místní starají. Na Islandu se běžně stává, že spisovatelé jsou zváni do politických debat. Představte si, že by do českého pořadu přišla Kateřina Tučková a Petra Hůlová a mluvily by o inflaci,“ říká Petr Minařík, dramaturg akce.

V rámci Měsíce autorského čtení je důležitý moment sdílení, k němuž dochází, když je v jednom sále třeba 150 lidí a všichni poslouchají stejnou kapitolu. Kromě čtení je součástí večera i debata s publikem a moderátorem. A kdo se ptá, dostane odpověď.

Výhodou pro návštěvníky je, že nemusí mít načteno – naopak je důležitější chodit na autory, které neznáte.

Před publikem může zaznít všechno, nejčastěji jde o prózu a poezii. Ukázku si vybírá autor, třeba chvíli před vystoupením podle své nálady. Občas se stane, že spisovatelé čtou z chystané knihy, případně něco, co se z vydané knihy vyškrtlo. U zahraničních hostů se to ale řeší dopředu, protože se pracuje na překladu ukázky.

Měsíc autorského čtení letos proběhne v Brně, Ostravě, ale taky v Košicích, Prešově a Bratislavě. Kompletní program a více informací o jednotlivých spisovatelích najdete na tomto odkaze.

Poslechněte si Záložku, která tentokrát slouží jako pozvánka na Měsíc autorského čtení, kde se setkáte s českými, slovenskými a islandskými spisovateli. Na pestrý program zve jeho dramaturg Petr Minařík.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio