Ideální turistická destinace? Chorvatsko, Montana a Kostarika

12. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Podle americké novinářky patří Chorvatsko mezi ideální turistické cíle. Ve Splitu protestovali ochránci práv zvířat proti podmínkám výlovu ryb z moře. V Dubrovníku začaly Dubrovnické letní hry.

Nejnovější vydání amerického týdeníku People zajisté potěšilo nejednoho chorvatského hoteliéra a zdejší turisty. Chorvatsko se ocitlo mezi třemi ideálními místy pro dobrodružnou dovolenou. Známá cestovatelka a novinářka Stephanie Michaelsová doporučila Chorvatsko jako cíl dovolené společně s americkou Montanou a Kostarikou. Doslova nadšená byla ostrovem Hvar, o kterém píše jako o "ostrově večírků" a který zařadila do kategorie "nenechte si ujít".

Chorvatský Vecernji list píše, že lepší reklamu si chorvatský turistický průmysl poznamenaný ekonomickou krizí nemohl přát. A připomíná, že za první pololetí letošního roku přijelo do Chorvatska méně cizinců než loni, Američanů například zatím přijelo oproti předchozím letům o 20 tisíc méně.

Ve Splitu protestovali ochránci zvířat proti konzumaci ryb. Zabalili se do stříbrné textilie, aby tvarem připomínali rybu, a nechali se zavázat do sítě, aby tak demonstrovali, jaké utrpení zažívají ryby potom, co je rybáři vyloví z moře. Namačkané v rybářských sítích se dusí a jsou zabíjeny při plném vědomí, prohlašovali aktivisté s tím, že ryby nejsou mořská zelenina. Konzumace některých ryb navíc podle nich není tak zdravá, jak se říká, a rybolov ničí moře.

V Dubrovníku začaly Dubrovnické letní hry. Na programu jubilejních 60. letních her je více než 70 činoherních, hudebních a tanečních představení, ve kterých budou vystupovat vedle chorvatských také umělci z celého světa. Na vlastní oči se můžete přesvědčit například o tom, jak vypadá Shakespearův Hamlet v autentickém prostředí města, které mnozí označují za nejkrásnější na světě.

V Záhřebu se objevil štědrý filantrop. Důchodkyně Slavica Deteličová daruje své celoživotní úspory - asi 50 tisíc eur - jedné záhřebské školce. Informuje o tom deník Novi list. Deteličová slíbila darovat peníze už loni, ale trvala na tom, že je skutečně dá, až se nová školka začne stavět.

Základní kámen školky v Mala Mlaka byl položen tento týden a Deteličová ve stejný okamžik podepsala se záhřebskou radnicí darovací smlouvu. Proč se důchodkyně, která sama děti nemá, rozhodla datovat své peníze právě školce? Protože kolem sebe neustále slyšela od svých příbuzných a sousedů stížnosti, jak musí cestovat na druhý konec města, protože v jejich blízkosti žádná školka není. Ne náhodou se jí v Záhřebu začalo říkat Babička s velkým srdcem.

Aktuální bankovní kurzy:
Splitska banka vyplácí za jedno euro 7,34 kun, za 100 českých korun 27 kun.

Ceny pohonných hmot:
U čerpacích stanic s nápisem INA stojí Eurosuper 95 7,65 kun, eurodiesel 6,95 kun.

Doprava:
Doprava v Chorvatsku houstne. Silnější provoz hlásí chorvatský automotoklub na dálnici A1 směrem k moři, na A2 ve směru do Záhřebu a na A3 směr Lipovac. Zesílený provoz je také na hraničních přechodech Macejl, Bregana, Kaštel, Rupa a Bajakovo.

Počasí 13. července:
Zítra bude na celém jadranském pobřeží slunečno a teplo. Čeká nás tropická noc - noční teploty vystoupí až k 22 stupňům, někde nás ovšem v noci a nad ránem zchladí vítr bura. Přes den se zastaví rtuť teploměru u čísel 27 až 33. Teplota moře se pohybuje od 22 stupňů, jako třeba v okolí Krku, až k 25 stupňům, které má voda kolem Dubrovníku.

Informace pro jachtaře: Chorvatský hydrometeorologický ústav upozorňuje na severní a severozápadní vítr, který může zejména na jižních a středním Jadranu vát až rychlostí 35 uzlů. Moře bude na stupni 2-4, viditelnost 20 kilometrů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu