Ideální věkový odstup u sourozenců neexistuje. Tři roky můžou být super nebo taky hrozně málo

28. duben 2021

Nejstarší nejvzdělanější, prostřední nejúspěšnější, nejmladší rozmazlenec? Předurčuje nás nějak to, v jakém pořadí jsme se svými sourozenci přišli na svět? „Studie a statistiky, kterých je spousta, válcuje praxe,“ říká rodinná terapeutka Lenka Bittmanová. Sourozence ale vnímá jako nespornou výhodu.

Rodiče podle zkušeností Lenky Bittmanové často řeší, s jakým odstupem si děti pořídí. „Na to, jaké rozmezí je statisticky ideální, bych se moc nevázala,“ říká psychoterapeutka. „V literatuře se uvádí dva až tři roky. To ale pro některé děti může být hodně málo, pro některé je ten čas ideální,“ dodává.

Na příchod nového sourozence by se měla připravovat celá rodina. „Udělejme všechno pro to, aby nové dítě jeho starší sourozenec nevnímal jako konkurenci, ale jako přínos, nového parťáka,“ doporučuje Bittmanová. A když jde sžívání ztuha? Rodinná terapeutka doporučuje věnovat se staršímu dítěti individuálně, trávit s ním společné chvíle jeden na jednoho a na chvíli tak vracet čas tam, kde byl před příchodem mladšího sourozence.

Dávat jednoho druhému za příklad? „Rozhodně ne,“ říká rodinná terapeutka Lenka Bittmanová v rozhovoru. Podle čeho poznáme, že náš starší potomek potřebuje s příchodem nového sourozence odborně pomoct? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.