IKEM pořídil revoluční fotonové CT. Je to unikátní přístroj, máme s ním velké ambice, přibližuje ředitel Michal Stiborek

6. květen 2022

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) staví dva nové pavilony. Jaké bude jejich využití? Co přinese pacientům pořízení nového fotonového CT? A jak je těžké sehnat kvalitní zdravotnický personál? Na to v pořadu K věci odpovídal ředitel IKEM Michal Stiborek.

Projekt stavby nových pavilonů G1 a G2 byl nutný k tomu, aby IKEM mohl i nadále poskytovat specializovanou péči. V budoucnu poslouží pro kardiologii a transplantační chirurgii. „Počty lidí, kteří do IKEMu pravidelně dochází, pořád narůstají. A nám nestačí místo. Abychom se o tyto pacienty mohli dál starat, abychom pro ně měli ordinace, operační sály, jednotky intenzivní péče, lůžka, tak musíme růst a ty pavilony by nám to měly umožnit,“ vysvětluje Michal Stiborek.

K omezení poskytované zdravotní péče kvůli stavbě nedochází. Dokončení pavilonů je plánované na leden 2024. I přes pandemii koronaviru provedl IKEM minulý rok 542 orgánových transplantací, což je historický rekord. Přispěla k tomu zkušenost z roku předešlého, organizační změny i moderní technologie.

V lepším rozlišení a rychleji

Novinkou posledních týdnů se stal také unikátní přístroj - fotonové CT. „Pro nás je to něco, s čím máme velké ambice. Snímky, které provádí, jsou výrazně ostřejší, ve výrazně větším detailu, je tam větší kontrast. Samotné vyšetření je pro pacienta časově zhruba na polovině doby a je to pro něj méně zatěžující. Pro nás to znamená větší rozlišení, ty snímky se nám lépe čtou,“ vypočítává Michal Stiborek. Lékaři můžou s novým přístrojem také podrobněji vyšetřit například pacienty se srdečními implantáty nebo ty před a po transplantaci.

Nejmodernější technologie v podobě robotických operací, to je další plán rozvoje v IKEMu. Momentálně jde o fázi posuzování jednotlivých výrobců. „Náklady na pořízení robota jsou jen polovinou toho, co ten robot v dalším životním období stojí. Jednou tolik se zaplatí za údržbu a za výměnné nástavce, se kterými se operuje. Takže hledáme rozumný kompromis mezi tím, aby to mělo požadovanou výkonnost a zároveň to bylo ekonomicky výhodné. Zejména u živých dárců orgánů jsou takové odběry méně zatěžující, je tam rychlejší rekonvalescence a zmenšují se rizika.“

Kolik zákroků ročně provede IKEM a kdo jsou jeho pacienti? Potýká se nemocnice také s nedostatkem zdravotnického personálu nebo mají zaměstnanců dostatek? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem IKEM Michalem Stiborkem.