Ikona Jihočeského divadla i drzá rybářka. To byla Hana Bauerová

21. květen 2022

Ve věku 91 let zemřela 18. května 2022 legenda českého divadla, herečka Hana Bauerová. Když jako dvacetiletá odcházela na začátku 50. let z pražského Realistického divadla do jižních Čech, netušila, že budějovickému divadlu bude věrná 60 sezón a že v něm ztvární na 160 rolí.

I za to Hana Bauerová obdržela v roce 2020 Cenu Thálie v kategorii celoživotní mistrovství v činohře. Tehdy ji také v Českých Budějovicích navštívil Ondřej Kepka, herec, režisér a rozhlasový moderátor, a natočil s ní rozhovor, který nyní přinášíme jako vzpomínku v pořadu Jihočeši.

Hana Bauerová mluvila samozřejmě o divadle, ale vzpomínala i na svou další celoživotní vášeň – rybaření. „Já jsem byla docela dobrá rybářka. Měli jsme chalupu, takovou barabiznu na Šumavě, která byla naší velkou láskou, protože z verandy jsme koukali na Vltavu. A když si člověk vzal dalekohled, tak viděl kroužkovat lipany, což je samozřejmě výsostná rybařina chytat lipany na mouchu,“ vyprávěla.

„Já jsem začala chytat docela drze a troufale, protože jsem měla kliku. Dokonce jsem byla tak drzá, že jsem nahodila na štiku, dala jsem si na konec prutu papírek a šla jsem nahoru, uvařila jsem brambory, polívku. No, a když ten papírek sjel, tak jsem letěla dolů zaseknout tu štiku,“ smála se.

Pro Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích byla Hana Bauerová ikonou. Jako členka činoherního souboru vystoupila mezi roky 1953 a 2008 ve 160 inscenacích. Často se na jevišti setkávala i se svým manželem, hercem Josefem Bulíkem, který zemřel v roce 2012.

Výraznou stopu zanechala i v Českém rozhlase České Budějovice v řadě četeb a dramatizací nebo hereckých vzpomínek. Zahrála si také v televizních seriálech Dobrodružství kriminalistiky nebo Největší z pierotů.

Rozhovor s Hanou Bauerovou, který vznikl v roce 2020, si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související