Il Boemo. Portrét skladatele Josefa Myslivečka bojuje o cenu na prestižním filmovém festivalu v San Sebastianu

20. září 2022

Český zástupce v hlavní soutěži prestižního filmového festivalu v San Sebastianu, snímek Petra Václava Il Boemo, za sebou má světovou premiéru. Spolu s dalšími bezmála dvaceti filmy se uchází o cennou festivalovou trofej, Zlatou mušli. Už výběr snímku, jehož protagonistou je barokní skladatel Josef Mysliveček, je pro naše tvůrce úspěchem. 

Na film Petra Václava Il Boemo se čekalo dlouho a s napětím. Ani režisér ani dirigent a muzikolog Václav Luks neponechali nic náhodě, pátrali v archivech, obklopili se prvotřídními interprety a vytvořili dílo, na které může být česká kinematografie pyšná. Však je také Česká filmová a televizní akademie vyslala do bojů o amerického Oscara. V San Sebastianu snímek diváci odměnili bouřlivým a dlouhým aplausem. Mnozí z nich přiznali, že jim osobnost Josefa Myslivečka objevil, a že po tvorbě českého komponisty budou dál pátrat. Co si víc může filmař přát?

Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček ve filmu Il Boemo

Snímek sleduje životní i hudební osudy významného českého skladatele, který ve své době slavil triumfální úspěchy, a poté byl na dlouhou dobu téměř zapomenut. V posledních letech zájem o dílo skvělého komponisty, který inspiroval i Wolfganga Amadea Mozarta, stoupá. Vycházejí o něm knihy (přednedávnem například monografie amerického badatele Daniela E. Freemana Il Boemo. Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka), točí se o něm filmy (jeden z nich má na svědomí Petr Václav, snímek se jmenuje Zpověď zapomenutého), jeho díla ožívají na divadelních prknech i koncertních pódiích (například díky souboru Collegium 1704, které také nahrálo soundtrack k Václavově hranému velkofilmu).

Čtěte také

Hlavní roli Josefa Myslivečka si s bravurou střihl Vojtěch Dyk, na plátně se objevují i největší pěvecké hvězdy současnosti od Philippa Jarousskyho přes Simonu Šaturovou a Raffaellu Milanesi až po Emöke Baráth a Sophie Harmsen. Za dirigentským pultíkem stál (nebo u cembala seděl) Václav Luks, hraje Collegium 1704. 

Petr Václav se s kamerou vypravil na autentická místa, kde Mysliveček žil a tvořil, a natočil výpravnou a historicky věrohodnou filmovou fresku. Držme filmu palce jak v baskickém San Sebastianu, tak i při oscarovém rozhodování členů Americké akademie věd a umění. A přejme filmu co největší množství spokojených diváků po celém světě. 

autoři: Jana Podskalská , Tomáš Pilát
Spustit audio

Související