Ilona Švihlíková: Česko by mohlo udělat skok vpřed. Ale jenom navýšit investice nestačí

8. únor 2019

Rada pro výzkum, vývoj a inovace schválila inovační strategii České republiky pro období 2019 až 2030. Je reálný předpoklad, že by se Česko mohlo zařadit mezi nejinovativnější země Evropy?

Podle Ilony Švihlíkové je současná doba velmi příznivá pro nový typ hospodářské politiky. „Načasování je rozhodně dobré. A dokonce by vzhledem k postupnému rozšiřování technologií mohlo umožnit nevyvíjet se lineárně, ale udělat skok vpřed, jako se to podařilo třeba Finsku,‟ myslí si ekonomka. „Na druhou stranu strategií máme hromady a často se veškeré síly vyčerpají na tom, že se něco sepíše, a pak na to padá prach.

Devět pilířů Inovační strategie ČR 2019–2030

Financování a hodnocení výzkumu a vývoje, Inovační a výzkumná centra, Národní start-up a spin-off prostředí, Polytechnické vzdělávání, Digitalizace, Mobilita a stavební prostředí, Ochrana duševního vlastnictví, Chytré investice a Chytrý marketing.

Otazník jsou finance a řízení

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO představuje novinářům nové logo, kterým bude ČR propagovat svou inovační strategii

Slabinu nové Inovační strategie vidí Ilona Švihlíková v otázce finančních zdrojů. „Chybí mi tam, kde se na to vezme, kdo to zaplatí a odkud. Papír snese všechno, ale konkrétní kroky je potřeba mít perfektně připravené,‟ zdůrazňuje. A druhým problémem je podle ní otázka řízení. „Potřebujeme nějaký institut nebo alespoň skupinu několika lidí, která bude jednotlivé strategie spojovat. Každý resort si na něčem kutá sám, ale chybí tam spojnice. A v tom je veliký problém, protože jakákoli strategie tohoto typu musí být meziresortní.‟

Klíčové je podle Ilony Švihlíkové vybrat hlavní sektory, ve kterých se chceme rozvíjet, a systematicky je rozvíjet. „Samotné zvýšení výdajů, aniž bychom si vyhodnocovali cíle, kterých chceme dosáhnout, nestačí,‟ upozorňuje a jako příklad uvádí Německo, které si jednoznačně zvolilo obnovitelné zdroje jako stěžejní oblast svého budoucího rozvoje.

Další témata rozhovoru: O čem debatovali účastníci Světového ekonomického fóra v Davosu? Co je to inkluzivní globalizace? Jaká témata rezonovala v letošním Trumpově poselství o stavu unie? Kdo se stane novým šéfem Světové banky?Prospěje Česku plánovaná koncepce pro inovace a rozvoj?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související