Ilona Švihlíková: Navztekaný Západ a Saúdové na koni. Ropný kartel OPEC sníží i přes silný odpor těžbu ropy

19. říjen 2022

Klíčoví producenti ropy v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem se dohodli na tom, že od 1. listopadu omezí těžbu o 2 miliony barelů denně. Ropná aliance OPEC+ tak učinila v rozporu se zájmy zemí G7, pro něž je zdražování ropy v této době nežádoucí. Co bude následovat? Ekonomka Ilona Švihlíková v audiozáznamu ještě přiblíží 3. balík pomoci v Německu a zhodnotí novelu českého státního rozpočtu.

„Je potřeba si uvědomit, že případný nárůst cen ropy by se významně promítl nejenom v dopravě, ale samozřejmě i ve všech ostatních kategoriích výrobků,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí... ekonomka Ilona Švihlíková.

Druhá věc, proč byla reakce tak vzteklá, je to, že ve Spojených státech je před volbami. A prezident Biden byl ten, kdo velmi intenzivně tlačil zejména na Saúdy, aby k této dohodě nepřistupovali.“

Protože je ale cena benzinu v Americe silné politické téma, bude zřejmě uvolněna větší část strategických ropných rezerv tak, aby se cena snížila. „Kvůli tomu, že vám teče před volbami do bot, ale strategické rezervy nemáte,“ namítá Švihlíková.

Logika na straně kartelu

Snížení o dva miliony barelů je velmi významné, ekonomické zdůvodnění ale dává smysl. „Hraje pro něj otázka posilujícího dolaru a zvyšujících se sazeb ve Spojených státech přes americký Fed, což je něco, co většinou vyvolává reakci na ropných trzích. Druhá logická věc je, že OPEC+ očekává, že poptávka po ropě poklesne vzhledem k ekonomickým problémům,“ vysvětluje ekonomka.

Čtěte také

Podle ní je ale možné ještě přičíst i problémy v Číně související s lockdowny a s politikou tzv. zero covid. „OPEC+ se tomu všemu chce přizpůsobit. Přičemž největší snížení těžby by mělo dopadnout na dvě dominantní země: Saúdskou Arábii a Ruskou federaci.

Očekává se, že ceny ropy porostou. Nárůst ceny ale nemusí být podle Švihlíkové s ohledem na těžší ekonomickou situaci hlavně v Evropě až tak významný. Mnohem důležitější je podle mě to, že dohoda OPEC+ byla prodloužena do roku 2023. Formát je tedy považován za úspěšný a funkční. Neméně důležité je to, že i když byli Saúdové a Spojené arabské emiráty pod obrovským tlakem americké administrativy, rozhodli se tento krok udělat.“

OPEC se tak znovu dostává do velmi silné pozice. „Jednak tyto země mají obrovské rezervy. Jednak jde o země, které umí rychle navýšit těžbu, což jim bezesporu dává velmi specifickou strategickou pozici. Když někdo z trhu z jakéhokoli důvodu vypadne, pak zejména Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou těmi, kdo mohou výpadek vykompenzovat.

Sankce Evropy

Velvyslanci zemí EU se nedávno dohodli na novém balíku sankcí za nekončící ruskou agresi na Ukrajině. Součástí již osmé sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu.

Čtěte také

„Upřímně řečeno nevím, jak to chce EU udělat. Jak chce stropovat něco, nad čím vůbec nemá žádnou kontrolu,“ ptá se Švihlíková. „EU samozřejmě může odmítat nakupovat ruskou ropu a ruské ropné deriváty. Je to ale situace velmi logisticky komplikovaná. Vsadím se, že povede ke zvýšení cen sama o sobě, protože tankery z Ruska by se směřovaly jinam a ve výsledku bychom třeba nakupovali ropu z Nigérie, která by ale ve skutečnosti byla ruská.“

Musíme si prostě uvědomit, že Rusko je významný těžař a exportér, a jeho náhrada je extrémně obtížná,“ uzavírá Ilona Švihlíková.

Spustit audio

Související