Ilona Švihlíková: Vysoké ceny energií? Může za to i démonizace fosilních paliv

16. prosinec 2021

Členské státy Evropské unie nemají jednotný názor na to, jak zkrotit explozi cen elektřiny, plynu a tepla. Dramatickou situaci na trhu s energiemi by měl pomoct vyřešit dnešní summit v Bruselu.

Nárůst cen energií je opravdu velmi dramatický. Nikdo to nečekal. Silně to zasáhlo evropské firmy, ale i domácnosti, popisuje situaci na trhu s energiemi ekonomka Ilona Švihlíková.

Za úspěch summitu by považovala, pokud by se země Evropské unie aspoň shodly, které faktory za nárůstem cen stojí. Obávám se ale, že zásadní věci projednány nebudou. Některá fatální rozhodnutí týkající se volatility a napětí na trhu totiž má na svědomí i sama Evropská komise.

Démonizace fosilních paliv

Velkým tématem, které se reflektuje v Polsku, jsou podle Švihlíkové právě emisní povolenky. Když je někde velká volatilita cen, spekulanty to samozřejmě velmi láká.

Čtěte také

Nejdůležitějším faktorem je ale nejspíš globální vývoj na trhu zemního plynu, ropy, kobaltu, mědi a lithia. V rámci green dealu a snah o změnu evropské ekonomiky prostě není dostatečně reflektováno to, že vedle obnovitelných zdrojů potřebujete i zdroje stabilizující. Tedy něco, co by narovnávalo energetickou soustavu.

Může to být jádro, zemní plyn a jistě i nepopulární uhlí. Démonizace fosilních paliv je ale naprosto kontraproduktivní, protože brzdí investice do nich. Minimálně pro přechodové období, které ale v energetice trvá dvacet až třicet let, je třeba brát fosilní paliva jako legitimní součást energetického mixu. Řada zemí se k tomu ale bohužel vyhraňuje ideologicky.

Řešení na straně energetiky

Nárůst cen energií není podle všeho ještě u konce a tlak na domácnosti bude stoupat ze všech stran. Řada lidí se může dostat do velkých potíží a já si opravdu nejsem jistá, jestli si uvědomujeme šíři a hloubku problému.

Čtěte také

Nová česká vláda hodlá problém řešit například navýšením příspěvku na bydlení. To skutečně nepomůže. Problém je potřeba řešit tam, kde vzniká. Kumulace špatných rozhodnutí se nedá prostě vyřešit tím, že budou vlády dotovat vybrané domácnosti.

Evropské státy by si tedy podle Ilony Švihlíkové měly na rovinu říct, že emisní povolenky, finanční spekulace, důraz na spotové ceny, nenávist k zemnímu plynu a opovrhování jádrem musí skončit.

Trh je potřeba stabilizovat. A to se stane jedině tehdy, pokud přestaneme blokovat stabilizující zdroje a postaráme se o to, aby se co nejrychleji staly součástí energetického mixu, uzavírá ekonomka.

Další témata rozhovoru: vysoká míra inflace v Evropské unii i USA; specifika turecké ekonomiky; priority nové německé vlády.

Spustit audio

Související