Imitátor Václav Faltus: Silvestr je olympiáda pro komiky

31. prosinec 2019

Špičkový imitátor Václav Faltus, který má ve svém repertoáru více než 250 hlasů populárních herců, zpěváků i politiků, byl hostem v pořadu Xaver a host. „Imitaci hlasů je dobré trénovat na večerníčcích,“ říká.

Václav Faltus tráví Silvestra zpravidla na jevištích, kde předvádí své imitátorské umění. „Silvestr je taková olympiáda pro humoristy a komiky,“ tvrdí. „Vždycky si ale říkám, že by bylo skvělé, kdyby ten silvestrovský nápor šlo rozdělit, aby v každém dnu byla aspoň špetička humoru.“

Poslední den v roce zpravidla svá vystoupení lehce upravuje a přidává hlasy. „Vidíte na očích diváků, že chtějí, abyste se na jevišti vyždímal,“ tvrdí a přiznává, že osobně se rád na Silvestra vrací k Vlastovi Burianovi. „Na Silvestra nesmí chybět jeho smích,“ říká a směje se věrným smíchem slavného českého herce.

Desítky nacvičených hlasů

Během vystoupení projde ústy Václava Faltuse mnoho hlasů. „Samozřejmě hlasy, které u publika dobře zabírají, dělám s větší chutí než ostatní,“ prozradil Luboši Xaveru Veselému. „Mám rád, že každý člověk je originální, ani hlas nemá nikdo stejný,“ říká.

První hlas, který se Václav Faltus naučil, patřil prezidentovi Václavu Havlovi, následoval Václav Klaus. „Když kapela zahraje během večera třikrát stejnou písničku, tak to nevadí. Ale humorista se nesmí opakovat,“ vysvětluje imitátor důvod, proč musí ovládat poměrně velké množství hlasů.

Silvestrovské bilancování

Bilancování na konci roku se nevyhýbá ani známému imitátorovi. „Já jsem takový statistik a poslední dny v roce si vše pečlivě dávám dohromady. Myslím si ale, že je to dobře. Můžu si například říct, že jsem mohl udělat ještě toto nebo se naučit ještě tento hlas,“ říká.

Jak dlouho se Václav Faltus učí jeden hlas a proč musí naučené politiky obměňovat, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio