Indie popový Koncert bez hranic roztančí holandští Chef'Special i britští Metronomy

8. květen 2022

Pravidelná nedělní dvouhodinovka bude mít popově pozitivní podtón. Nejprve vás budeme lákat na letní festivalové vystoupení nizozemské našlapané pětice Chef'Special, abychom se následně vlastním záznamem vrátili k jednomu z prvních letošních větších koncertů zahraničních kapel po koronavirové pauze, a to březnovému vystoupení britských Metronomy v pražském klubu Roxy.

Pětice Chef'Special hraje si od roku 2008 a díky našlapaným koncertům si postupně vybudovala oddanou fanouškovskou základnu po celé západní Evropě i v USA. Po několika výrazných hitech na prvních dvou albech vydali v roce 2017 přelomovou kolekci Amigo, která kvintetu přinesla platinové prodeje. Sestavu Chef'Special tvoří od prvních dnů existence zpěvák Joshua Nolet, kytarista Guido Joseph, baskytarista Jan Derks, hráč na klávesy Wouter Heeren a bubeník Wouter Jerry Prudon.

Od prvních tónů hodinového vystoupení je jasné, že pětice je protřelou koncertní atrakcí, která může potěšit indie popového milovníka tvorby Balthazar, Mew nebo The Killers, ale fanoušky protagonistů, kteří rádi pop poměřují s houpavými vlivy reggae a dubu jako Manu Chao nebo Michael Franti. To ostatně prozradí i záznam vystoupení, které kapela odehrála v září roku 2019 na německém Reeperbahn festivalu v přístavním Hamburku.

Metronomy jako elektropopová odpověď na přítomnost

Indie popovou formaci Metronomy založil v roce 1999 Joseph Mount a společně s dalšími muzikanty vydal sedm úspěšných alb, která z kapely udělala stálici na nezávislé scéně. Angličané se dají přiřadit k zástupu těch muzikantů, kteří analogově elektronický odkaz, poprvé prezentovaný známými Francouzi Air, přetavili do moderního popu. Zatímco Air často šilhali o čtyři dekády nazpět, Joe Mount se spíše vzhlédl v soul-disko éře labelu Motown, odkazu doznívající nové vlny a rašícího hip-hopu.

Jejich třetí album bylo nominováno na prestižní Mercury Prize a od té doby Metronomy jsou světovou indie hvězdou střední velikosti, které vyprodává velké kluby po celém světě. Metronomy se představili nejprve 17. března v Brně na Flédě, naše mikrofony ale zastihli pětici až v Praze, kde se ukázali o pět dní později.

Spustit audio

Související