Informace o dálničních známkách

29. leden 2007
Vaše téma

Přestože pro letošní rok bylo připraveno jeden milion čtyři sta padesát tisíc ročních dálničních kuponů pro osobní auta, tak už teď jsou dvě třetiny z nich prodány a chystá se dotisk. Vedle ročních kuponů za devět se korun se prodávají i měsíční za tři sta a sedmidenní za dvě stě korun. Menší nákladní automobily, tedy do dvanácti tun, stojí roční známka sedm tisíc. Vzhledem k velkému množství padělků loňských známek byly ty letošní po stránce ochranných prvků vylepšeny.

Bohužel změnou materiálu se známka hůře snímá z podkladové fólie a může tak dojít k jejímu znehodnocení. Byť zatím bylo z tohoto důvodu reklamováno jen šest kusů známek, pak Státní fond dopravní infrastruktury udělal podle svého šéfa Pavla Švagra vstřícný krok k motoristům.

Pavel ŠVAGR, šéf Státního fondu dopravní infrastruktury:
Po dohodě s oběma distributory platí, že v případě, že se řidiči nepodaří ještě nenalepená dálniční známka správně sejmout z toho papírku, prostě že jí poškodí, tak jí může na tom místě, kde jí koupil neprodleně samozřejmě s prodejním dokladem vyměnit a všechna prodejní místa by měla tuto výměnu umožnit.

Eva KÉZROVÁ:
V nejbližších dnech by na všech distribučních místech měl být instruktážní letáček, jak správně známku sejmout z podkladového papíru, aby zbytečně nedocházelo k problémům. Jak je ale s výměnou, pokud dojde k poškození čelního skla nebo k celkové havárii vozu?

Jan KNĚŽÍNEK, ministerstvo dopravy:
Určitě z důvodu poškození čelního skla lze požádat o vydání náhradního dálničního kuponu. Většinou se to děje v případě odcizení ať už první části kuponu nebo odcizení celého čelního skla, popřípadě rozbití čelního skla, zničení vozidla. Zase je důležité doložit nějakým způsobem to, že k tomu poškození došlo, ať už záznamem o dopravní nehodě, kde bude zaznamenáno, že došlo k poškození vozidla. Metodický pokyn předpokládá, že bude předložen doklad vydaný buďto policií nebo hasičským záchranným sborem, to je například v případě požáru vozidla.

Eva KÉZROVÁ:
Vysvětluje Jan Kněžínek z ministerstva dopravy. Pokud dojde pouze k rozbití předního skla, pak většinou není ani nutné dálniční známku vyměňovat, protože ve většině servisů dokáží kupon bez problémů přenést ze starého skla na nové. Při výměně je možné jako důkaz přinést i tu neponičenou nalepovací známku, ale musí z ní být zřejmé, že patří ke druhé části kuponu. Výměnu, která stojí čtyřicet korun, provádějí vybrané pobočky pošty a většinou jde o velké pošty ve větších městech. Pro kontrolu je ale důležitá i ta druhá část kuponu, na kterou musíme také vyplnit registrační značku vozidla.

Jan KNĚŽÍNEK, ministerstvo dopravy:
V případě, že ztratíte druhou část kuponu, to znamená tu, kterou nelepíte na sklo automobilu, ale tu, kterou byste měl mít u sebe a lze doporučit ji mít u dokladů od vozidla nejlépe, tak v takovém případě je možné požádat o vydání náhradního kuponu s tím, že ovšem musíte předložit nepoškozenou první část a případně tedy prohlášení policie nebo případně čestné prohlášení o ztrátě.

Eva KÉZROVÁ:
U měsíčního a týdenního kuponu je dobré ohlídat si, jakým způsobem prodejce vyznačí platnost, protože platné je pouze procvaknutí, a to jen jednou. Při dvojím či při proškrtnutí tužkou je kupon považován za neplatný. Podle zákona může být použití dálnice bez zaplacení dálničního poplatku ve správním řízení pokutováno až půlmilionem korun. V blokovém řízení je pokuta až pět tisíc.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: evk
Spustit audio

Více z pořadu