Instinkt ji zatím nezradil, dokonce ani u oltáře. Nový videosingl Aiko v exkluzivní premiéře

11. leden 2023

Vítězka 10. ročníku exportního projektu Radia Wave Czeching 2022, výrazná zpěvačka a songwriterka Aiko, představuje čerstvý videoklip k singlu Instincts v premiéře na Radiu Wave.

Videosingl Instincts, který vypráví o tom, že bychom měli naslouchat svému vnitřnímu hlasu a důvěřovat svým instinktům, vznikl za podpory Radia Wave. O produkci vítězné skladby se postaral britský producent Steven Ansell z brightonského dua Blood Red Shoes.

„Inspirovali jsme se beatem od Garryho Glittera z písně Rock 'n' Roll, který můžeme slyšet ve spoustě dalších písniček – jako třeba Black Skinhead od Kanyeho,“ říká Aiko. „V posledních letech jsem se naučila naslouchat své intuici. Ať už se to týká vztahů, rozhodnutí zůstat v Británii i potom, co jsem dostudovala, nebo i nějakých menších každodenních rozhodnutí. Spoustu věcí dělám, protože to tak cítím,“ vysvětluje. Popisovaná životní strategie jí zatím prý vychází.

Čtěte také

V klipu sledujeme nevěstu, která přijde k oltáři, ale cosi vnitřního jí napoví, že nejde o dobré rozhodnutí. „Ve zbytku videoklipu, jehož režie se ujal Ondřej Urbanec, můžeme pozorovat, jak nevěsta, kterou ztvárňuji já, hledá samu sebe a cítí se dobře ve vlastní společnosti,“ dodává k tématům videa sama Aiko.

Aiko se díky výhře v Czechingu představí 20. ledna na největším evropském showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag. „Mám z toho hroznou radost, na Eurosonic jsem se hlásila už několikrát a konečně se tam podívám,“ řekla bezprostředně po vyhlášení.

Na cestu k zahraničnímu publiku vyslal Czeching v minulých letech kapely Wild Tides, VR/NOBODY nebo Himalayan Dalai Lama a zpěvačky a skladatelky Never Sol, Zagami Jericho a Hellwanu. Poslední dvě jmenované také natočily za podpory Radia Wave videoklipy. Ročníky 2020 a 2021 si podmanily zpěvačka Tea Sofia a písničkářka Amelie Siba.

autor: Filip Černý

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.