Internáty podražily o 100 až 200 korun na měsíc. Limitující je pro ně vyhláška z roku 2005

1. září 2022 08:43

Téměř šest a půl tisíce studentů středních škol na jihu Čech může při studiu využít ubytování v domovech mládeže. Nejvytíženější jsou ty na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. V těchto okresech je kapacita skoro plná. A to i přesto, že ubytování letos podražilo v průměru o 100 až 200 korun na měsíc.

Školní rok studentům středních škol v Jindřichově Hradci začal už ve středu v podvečer – alespoň těm, kteří budou přes týden bydlet v domově mládeže. Už po páté hodině odpolední je rodiče do nového náhradního domova začali přivážet.

Klíče od pokoje už si vyzvedla Natálie. „Jdu na zdravotní školu studovat obor zdravotní sestra. Mám to docela daleko na dojíždění, tak jsem se rozhodla, že radši půjdu na intr,“ vysvětluje.

Natálii doprovodila maminka Jitka. „Domluvily jsme se, že to pro ni bude asi lepší. Nevím, jak by zvládala vstávání brzy ráno, a alespoň se otrká. Cenu ubytování jsme neřešili,“ říká.

Jihočeské domovy mládeže letos v průměru zvedly ceny za ubytování o 100 až 200 korun. Maximální výši poplatku limituje vyhláška z roku 2005. Podle ní můžou studenti za pokoj druhé kategorie platit maximálně 900 korun měsíčně, za pokoj první kategorie 1600 korun měsíčně.

Čtěte také

Ceny zvyšoval i domov v Jindřichově Hradci. „Pokoje druhé kategorie jsme měli za 900, takže ty zdražovat ani nemůžeme, pokoje první kategorie jsme zdražili z 1100 na 1300 korun za měsíc,“ uvádí vedoucí Martin Jahoda.

Jindřichohradecký domov mládeže letos ubytuje 95 studentů. Zájem se i přes stoupající cenu ubytování rok od roku zvyšuje. „Loni jsme museli odmítnout deset lidí, letos by to bylo přes dvacet, takže jsme se domluvili, že vznikne odloučené pracoviště na vysokoškolských kolejích, tam budeme mít poskytnuto několik pokojů,“ dodává Martin Jahoda.

I přesto, že za ubytování studenti letos zaplatí víc peněz, poplatek představuje jenom malou část příjmů domovů. Největší část nákladů ponese zřizovatel – Jihočeský kraj.

V tuto chvíli krajský úřad připravuje provozní rozpočty domovů, kterých v regionu zřizuje čtyřicet. Někteří ředitelé v prvních návrzích požádali na příští rok i o 150procentní navýšení částky na energie.

Spustit audio

Související