Invaze lidských chorošů. Seriál The Last of Us rozhodně není na houby

20. leden 2023

Přední mykologové varují, že až se v nás rozhodnou uhnízdit houby, budeme ještě rádi vzpomínat na viry. Čelisti v sobě už dlouhé roky pečlivě pěstují kvalitní mycelium, proto se s velkou vervou vrhly na nový seriálový hit The Last f of Us, v němž na lidstvo útočí houboví mutanti. Kdo bude hostit Jidášovo ucho a kdo se změní v hřib satan? Trio Vít, Tomáš a Tonda servíruje prvotřídní zombie smaženici!

Po absolvování prvních tří dílů panuje v Čelistech shoda, že sběr post-apo chorošů se HBO vydařil. Už původní počítačová hra, která se stala kultem na platformě Playstation, vynikala výtečným vykreslením rozkladu světa, sympatickým ústředním párem hrdinů a hodně intenzivním napětím.

Ze seriálu The Last of Us

Všechno tohle nalezneme už v pilotu seriálu. „Strhující prolog, intenzivní prostředek a trochu rozpačitá poslední třetina,“ hodnotí první díl Vít, který se od dětství touží stát hadovkou smrdutou. Pro Tomáše, kterému už roky raší v podpaží Jidášovo ucho, se kvalita zlepšuje s dalšími díly a příjemně graduje v zádumčivě elegické třetí epizodě.

„Mám jenom strach, aby to nebyla taková pompéznější obdoba Walking Dead,“ přisazuje si Vít, pro kterého je tenhle nekonečný zombie seriál v mnohém nedoceněný a některé momenty The Last of Us ho hodně připomenou. Zajímavým faktorem bude i to, jak se projekt, za kterým stojí tvůrce skvostného Černobylu Craig Mazin, dokáže vypořádat se závislostí na herní předloze. Zatím ale jednoznačně převládá naděje. Choď preč, (hríb) Satan!

Kdo je větší zlo: Reverend Jim Jones, nebo Burma Jones? Umí Jan Bušta i abecedu od J do Z? Komu věnujeme slavný track Rapmasters Slizkej had? Proč není dobré v Plzni dělat vtipy o Slovensku a o Slovácích? Kdo bol Čobol? Měl Edgar Allan Poe Bledé modré oko? Má George Lucas radši magii, nebo prachy? A kolik tun sloních výkalů se vyskytuje ve filmu Damiana Chazella Babylon? Všem vám dáváme minutu na opuštění sálu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.