Iva Holmerová: Riziko demence? Už teď víme, že koronavirus poškozuje cévy v mozku a plicích 

12. srpen 2020

„Koronavirus se nejlépe šíří v uzavřených nevětraných místnostech, kde na sebe lidé mluví nebo křičí. Roušky pomáhají,“ říká gerontoložka Holmerová.  

„Ještě se musíme mnoho učit a situaci sledovat. Koronavirus je s námi jen několik měsíců,“ říká na úvod rozhovoru o důsledcích epidemie gerontoložka Iva Holmerová.

Čtěte také

Podle studií se zhruba měsíc po nemoci u vyléčených pacientů objevily psychické potíže. Například posttraumatická stresová porucha, deprese, úzkosti. Je to onemocnění v přímém přenosu. Psychika, izolace a strach hrají obrovskou roli,“ uvažuje Holmerová.

Způsobí koronavirus demenci?

Jaký bude dlouhodobý vliv koronaviru na zdraví člověka? Už teď víme, že dochází k poškození cév. Je tam mechanismus, který způsobuje trombózu. A to i v mozku a plicích. Holmerová tedy předpokládá další dopad na zdraví člověka, i na zdraví mozku.

Ta doba je velmi krátká. Mechanismy poškození mozku například u Alzheimerovy nemoci trvají 10–20 let, než se vůbec syndrom demence projeví. A tady se cosi nastartovalo v prosinci minulého roku. Takže uvidíme, jak se to bude rozvíjet dále.“

Pomáhá zdravý rozum

Naštěstí už podle Holmerové víme hodně o přenosu viru. Za největší riziko považuje uzavřené nevětrané místnosti, kde na sebe lidé mluví nebo křičí. Takovým místům byste se měli vyhnout.

Vakcína

„Když je krize, my Češi zapojíme zdravý rozum. To se stalo i při nošení roušek,“ zmiňuje gerontoložka. „To v jiných státech se rozhořely vědecké diskuse, zda roušky pomáhají nebo ne,“ připomíná.

„My jsme řekli, že vědecké důkazy nemáme, ale zdravý rozum nám říká, že roušky zabrání úniku kapének. Takže když budeme nosit roušky na přiměřených místech, pomohou.“ Zdravá úvaha, která doplnila vládní opatření, byla podle ní důležitá. 

Vakcína musí být především bezpečná

Jaký má názor na vývoj vakcíny v Rusku? Zatím zdrženlivý, ale berme to jako dobrou zprávu.Politický tlak považuje za problematický. Důležité je, že i další vědecké týmy již publikují výsledky svých výzkumů. Vakcína musí být bezpečná.

Až 60 % infekčních nemocí způsobují zvířata

Vědci zveřejnili studiu o tom, že zdraví člověka souvisí se zdravím i domácích i divokých zvířat. Zhruba 60 % infekčních nemocí pochází od zvířat. Ebola, AIDS, nemoc šílených krav a další. Tyto nemoci přicházejí proto, že zvířata žijí v nemocném životním prostředí, upozorňuje Holmerová. Chceme-li být zdraví, měli bychom žít ve zdravém životním prostředí.        

Další témata rozhovoru: Otcové na rodičovské, logopedie, srozumitelná kampaň proti obezitě, závod o vývoj nové vakcíny. 

Spustit audio

Související