Iva Holmerová: Vyzývám stát, aby zajistil personální posily do sociálních zařízení

26. březen 2020

Pracovníci zařízení pečující o klienty ve vyšším věku nebo s nějakou disabilitou dělají maximum. Ale hygienická opatření jsou na elementární úrovni, varuje gerontoložka.

 

„Vyzývám vládu, hlavního hygienika a další orgány, aby pomohli a eventuálně vyslali personální posily,“ alarmuje k zodpovědnosti v pořadu Jak to vidí... gerontoložka Iva Holmerová.

„Jestliže se část personálu dostane do karantény nebo onemocní, tak není v jejich silách zajistit péči. Je potřeba, aby se do toho vložil stát.“ Většina ředitelů si podle ní vzala současná preventivní karanténní opatření k srdci a zavedli přísná pravidla. 

I v Domově důchodců v Tmavém dole na Trutnovsku šijí zaměstnanci roušky

„I přesto jsme ale až do nedávných dnů viděli, že se do některých sociálních zařízení nebo do zařízení následné péče vesele přijímalo nebo se pacienti posílali na vyšetření do zdravotnických zařízení a zpátky.“

Starší lidi je potřeba aktivně oslovovat

Opatření související s vyhlášením nouzového stavu nejsou jednoduchá pro nikoho. Jak je zvládají speciálně senioři? „Mnozí starší lidé nesou současná omezení až překvapivě dobře. Jsou moudří. Jsou zvyklí se uskrovnit. A věří, že to je k něčemu.“

Čtěte také

„Neplatí to ale pro každého. Proto jsou důležité linky pomoci i aktivní oslovení,“ hodnotí gerontoložka. „Lidé 70letí se ještě zpravidla sami ozvou a řeknou si, co potřebují. Lidé starší už mívají problémy, co se týká smyslů a komunikace.“

„A proto vyzýváme pracovníky obcí nebo třeba praktické lékaře, aby tyto lidi aktivně vyhledávali a pomoc jim aktivně nabízeli všemi možnými bezkontaktními kanály, jaké jsou možné,“ apeluje Holmerová.

Mezigenerační solidarita funguje

Gerontoložka oceňuje přístup Českého rozhlasu a České televize, které přizpůsobují vysílací program některých svých stanic právě této ohrožené skupině společnosti. Dalším pozitivem, které současná pandemická krize přinesla, je podle ní mezigenerační solidarita, která je v těchto dnech vidět víc než kdykoliv předtím.

Další témata rozhovoru: vyhrazený čas pro nákupy seniorů; 

Spustit audio

Související