Ivan Blatný v podání Karla Dobrého

2. prosinec 2011

"Výpravy do temných stránek lidské duše" - tak zní motto pražského divadla Komedie pro rok 2007. Do repertoáru tak logicky zapadá nové představení Kabaret Ivan Blatný. Jak už napovídá samotný název, vypráví o osudu a životě slavného českého básníka - Ivana Blatného. V hlavní roli uvidíte skvělého herce Karla Dobrého a po celou dobu vás bude provázet živá hudba od libretisty Miloše Orsona Štědroně. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku do divadla

Spojení režiséra Jana Nebeského, hudebníka Miloše Orsona Štědroně a divadla Komedie zní víc než lákavě. V repertoáru divadla Komedie přibyl experiment ve formě, který se pohybuje na pomezí činoherního a hudebního divadla. Kabaret Ivan Blatný je inspirovaný životem a osudem slavného českého básníka, který prožil velkou část svého života v psychiatrických léčebnách ve Velké Británii.

00519045.jpeg

Většina textu vychází z Blatného básnických sbírek Stará bydliště a Pomocná škola Bixley. Kabaret je naplněn nejrůznějšími hudebními žánry od rock´n´rollu přes tango, jazz, blues nebo valčík. Karel Dobrý alias Ivan Blatný hraje do slova celou dobu do zdi. Divákům to rozhodně pomůže pochopit, jak se takový člověk, který se léčí v léčebně ze schizofrenie, cítí. Ale nebojte se, není to až tak depresivní. Živý ansámbl za zdí léčebny zpívá a hraje energicky, živě a vlastně vesele.

Scéna je také poněkud netradiční. Obyčejně jste asi zvyklí sedět v hledišti, ale v Kabaretu Ivan Blatný si své místečko budete muset najít na jevišti. Je pravda, že pokud chodíte do divadla Komedie, asi vás tento experiment nepřekvapí. První příležitost vidět Kabaret Ivan Blatný máte po premiéře 15. března hned 19. března a potom až 3. a 16. dubna.

autor: zuf
Spustit audio