Ivan Hoffman: Blahodárný hlad

3. srpen 2022

Zahlédl jsem kdesi titulek, že hlad je zdravý, anebo že hlad je to nejlepší, co nás, pokud jde o zdraví, může potkat. Nečetl jsem to, neboť se určitě jednalo o článek pro lidi trpící nadváhou, anebo, jak se korektně říká tlustým, pro lidi s dobrovolně zvýšeným příjmem stravy. Což není můj případ, neboť když jsem si připadal obtloustlý, dobrovolně jsem omezil příjem stravy, anebo jak se říká nekorektně, přestal jsem žrát.

Dnes ovšem v kontextu zdražování potravin působí chvála hladu jako návod, jak vyzrát na inflaci. Jíst střídmě znamená za stejné peníze nakoupit polovinu potravin. Je-li inflace inspirací k zdravému životnímu stylu, není důvod reptat u cenovek v supermarketu. Naopak bychom si měli považovat politiky, kteří v dobrém úmyslu roztáčejí inflační spirálu.

Čtěte také

Háček je v tom, že jíst méně, čili levněji, neznamená automaticky jíst zdravě. Jíst zdravě i před inflací znamenalo sáhnout hlouběji do kapsy a širokým obloukem se vyhnout potravinám, jež jsou ne-bio, čili z definice nikoli zdravé.

Hlad je nepochybně nejlepší kuchař, ale mějme na paměti, že to není kuchař pro hladovějící. A neplatí to pouze pro země, kde hlad zabíjí. I u nás se ne tak dávno zjistilo, že děti, které ve škole neobědvají, neboť jejich rodič je na mizině a není schopen jim obědy zaplatit, nemají dostatek energie a chuť se učit a výsledkem je jejich zhoršující se prospěch.

S hladem je to tedy tak, že někdy pomáhá, jindy škodí. Možná i o hladu platí, že v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství a legrace, že musí být, i kdyby na chleba nebylo. A také je mnohokrát ověřeno praxí, že sytý nevěří hladovému anebo že koho chleba kdo jí, toho píseň zpívá.

Ivan Hoffman

Je zde zkrátka mnoho důvodů, proč to s chválou drahoty nepřehánět. Hlad nejspíše nebude tou univerzální medicínou, která uzdraví lidstvo, jež zabloudilo v chrámech konzumu. Jednoduše proto, že jíst se musí.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Související

  • Ivan Hoffman: Na konci bude svoboda

    S katastrofou, za kterou vděčí politikům, ovšem občan od politiků velkoryse obdrží to nejcennější, svobodu zachraňovat se individuálně, bez státního dirigizmu.

  • Ivan Hoffman: Spolupracovat, nebo soutěžit?

    Asi je domýšlivé věřit, že zrovna naše doba dá odpověď na věčnou otázku, zda člověk za své přežití vděčí spolupráci, anebo soutěži. Jsme ovšem v pokušení si to myslet.

  • Ivan Hoffman: Land art

    Mám rád tu chvíli, když z pozemku odjede bagr, který shrnul na hromadu ornici. A když už tatrovky navezly kameny na zídky, kamennou dlažbu, ze štěrkovny makadam a potěrák.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.