Ivan Hoffman: Zlepšovák od protinožců

25. květen 2022

Od protinožců dorazila zpráva, že se ve státě Victoria rozšířila fáma, podle které stojí premiér Daniel Andrews za projednávanou novelou zemědělského zákona, která z důvodu biologické bezpečnosti má kriminalizovat samozásobitelství, čili trestat domácí pěstování potravin. Vzhledem k tomu, že Twitter, podobně jako papír, snese všechno, dělím tu informaci zpravodajského serveru Apex World News třemi.

Že se ale něco takového dříve nebo později stane a to spíše dříve, než později, jsem už nějakou dobu přesvědčen.

Čtěte také

Obecně platí, že nepřicházíme o to, co je zbytečné, ale o to, čeho si nevážíme. Například o svobodu, o soukromí, o tradice. Čeho byla škoda, zjišťujeme, až když je to nenávratně pryč. Pryč jsou časy, kdy lidé pracovali na polích a zahradničili, aby měli co jíst.

Dnes se už prakticky nehospodaří, není hospodářů, ale ve velkém se produkují zemědělské komodity. Existují-li samozásobitelé, pak jen jako bílé vrány, hobbysté, alternativci, exoti. Jsou to zpátečníci.

Pochybnosti o prospěšnosti globalizace

Čtěte také

Pro zpátečníky nemá žádná doba pochopení. Člověk s nadějí vzhlíží k budoucnosti, která patří tomu, co je certifikováno, právně ošetřeno, uzákoněno, a dozorováno. Nebezpečná mrkev, co svévolně vyroste na soukromé zahrádce, představuje pro velkoobchodníky se zeleninou pouze bagatelní ušlý zisk, z principu ale nemohou mávnout rukou nad nekalou konkurencí.

Aby se minorita potravinových samozásobitelů dočkala zastání, musela by kráčet s dobou. Samozásobitelství zeleninou, ovocem, případně i masem z domácího chovu, by bylo těžké kriminalizovat, kdyby se samozásobitelé prohlásili za jednu z četných sexuálních orientací. Postihu by bránila politická korektnost, jež nedovoluje odsoudit neobvyklé chování coby deviaci.

Ivan Hoffman

Potvrdí-li se, že domácí zelenina u protinožců získává status biologického nebezpečí, neboť není geneticky vylepšena ani chemicky ošetřena a vytuněna nezbytnými pesticidy a konzervanty, stane se tak paradoxně v době, kdy co chvíli kolabují dlouhé dodavatelské řetězce a množí se pochybnosti o prospěšnosti globalizace. Ale možná právě strach globalistů z lokalizace stojí za kriminalizací normální mrkve.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.