Ivan Jandl získal Oscara i Zlatý glóbus. Od premiéry filmu Poznamenaní letos uplyne 75 let

17. leden 2023

V protiválečném dramatu Poznamenaní zazářil tehdy desetiletý Ivan Jandl. Stal se prvním a zatím jediným českým hercem, který získal hned dvě prestižní filmová ocenění - Oscara a Zlatý glóbus. Přesto jeho jméno téměř upadlo v zapomnění. Zemřel osamocen v roce 1987 v pouhých padesáti letech.

Dokumenty uložené v Národním filmovém archivu v Hradištku připomínají velký úspěch i neradostný osud Ivana Jandla. Obě sošky spolu s výstřižky z novin, divadelními fotografiemi a cestovním průkazem se vejdou do jediné krabice. Ivan Jandl se narodil 24. ledna 1937 v Praze. Prodělal dětskou obrnu, takže celý život napadal na jednu nohu. Přesto hrál fotbal a přihlásil se do Dismanova rozhlasového dětského souboru. Ve filmu se poprvé objevil ve snímku Varúj! režiséra Martina Friče v roce 1947.

„Ten nejslavnější Jandlův film, za který byl oceněný Oscarem a Zlatým glóbem, se v originále jmenoval The Search, německy Die Gezeichneten, česky se to překládá jako Poznamenaní, tak skutečně poznamenal Ivana Jandla na celý zbytek života, ovšem zcela odlišně, než jak by si on sám přál,“ říká vedoucí oddělení písemných archiválií Národního filmového archivu Tomáš Lachman. „Úspěch v imperialistické cizině mu byl spíš překážkou.“

Dětská role Ivana Jandla se jmenovala Karel Malík. Americký režisér Fred Zinnemann hledal v roce 1947 vhodného představitele do připravovaného filmu o dětech zavlečených daleko od domova během 2. světové války. S hledáním pomáhala i česká herečka a pedagožka Míla Mellanová, která navštívila zkoušku Dismanova souboru. Právě tam filmaře zaujal chlapec s velkýma očima. Matku Karla Malíka, která se snaží syna nalézt, si zahrála operní pěvkyně Jarmila Novotná. Amerického vojáka, který se o malého chlapce stará, ztvárnil Montgomery Clift.

Celosvětový úspěch filmu si Ivan Jandl příliš neužil. Na předávání filmových cen v březnu 1949 nebyl a o tom, že získal cenu, se dozvěděl z telegramu. Jeho jméno pak bylo na dlouhá léta zapomenuto. Ani dnes není příliš známé, i když jeho životní příběh by nejspíš vydal na román. Poslední filmovou rolí Ivana Jandla byl letecký modelář ve filmu Vítězná křídla z roku 1950.

Čím je soška Oscara, kterou získal Ivan Jandl zajímavá? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

Spustit audio