Ivan Kříž: Bazén. Povídka brněnského prozaika

4. říjen 2022

Týden brněnských spisovatelů a jejich povídek na Vltavě pokračuje. Tentokrát uvádíme text prozaika a publicisty Ivana Kříže z antologie Století lásky a nenávisti. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Martin Sláma, Jaroslav Kuneš, Zuzana Slavíková, Aleš Jarý, Zdeněk Dvořák
Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Petr Dufek
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2000

Ivan Kříž (1922–2020) pocházel z Osové Bítýšky, ale reálné gymnázium a konzervatoř studoval v Brně. Po druhé světové válce vystudoval právnickou fakultu, současně začal spolupracovat s kulturní redakcí brněnské Rovnosti. Zde publikoval kulturní recenze a své první povídky. Působil také v různých funkcích Svazu československých spisovatelů a v letech 1954–1970 byl členem redakční rady časopisu Host do domu. V 70. letech 20. století nesměl publikovat a od roku 1973 pracoval jako vychovatel mládeže v několika výchovných ústavech.

V letech 1991–1992 byl ředitelem brněnského studia Československého rozhlasu. Jako scenárista spolupracoval s filmovým režisérem Ladislavem Helgem. Kromě povídek zaujal i svými romány.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.