Ivan Landsmann: Pestré vrstvy. Svérázné a drsné svědectví o životě horníků na Ostravsku

Normalizační zmar a těžkou robotu v dole vystřídá rozčarování z vysněné emigrace. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Norbert Lichý
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 22. 12. 2022
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Haviř je nejblbějši člověk na světě. Pan buh mu skoval robotu pod zem a aji tam ju našel, tvrdí sebeironicky jedna z postav románu Pestré vrstvy. Autentický ostravský dialekt a hornický slang bez příkras v jeho drsné nahotě. To je základní výbava, se kterou pracuje bývalý horník, emigrant a spisovatel Ivan Landsmann v autobiografickém románu Pestré vrstvy. Podává strhující svědectví o životě horníků na Ostravsku v období normalizace. Líčí s mimořádným vypravěčským talentem drsnou robotu na šachtě i normalizační zmar, který posléze vystřídá rozčarování hlavního hrdiny z vysněné emigrace.

Čtěte také

Pestré vrstvy způsobily v roce 1999 naprostou literární senzaci – román se stal Knihou roku v prestižní anketě Lidových novin. Landsmannův literární talent se přitom objevil náhodou, když na popud písničkáře a kamaráda v emigraci Jaroslava Hutky začal z terapeutických důvodů psát.

Spustit audio

Související