Ivan Mls: 28.říjen

28. říjen 2021

Léta letoucí mám doma schovanou knihu od Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce. I přes to, že je neúplná. Ne snad že bych se někdy v dětství choval ke knížce neuctivě a udělal si z ní trhací kalendář, zachovalá je výborně. Jenže ono vydání pochází z období, kdy tuhle trhací práci dělali jiní.

Zvířátka totiž, kromě pečení dortu či mytí podlahy, taky slavila 28. říjen...  a to mělo zůstat naší generaci zatajeno. A tak vydání od 1948, po cenzorském zásahu, kapitolu s oslavou státního svátku neobsahovala.

Ostatně, ten říjnový svátek za mého mládí byl tak jako tak především Dnem znárodnění a vznik nějakého samostatného Československa se nijak halasně nepřipomínal. Důležitější byly únory, květny a tak.

Své čtenářské znalosti jsem si mohl doplnit až v dospělém věku, neboť teď už zase  Čapkova kniha vychází kompletní. A tak už vím, že pejsek s kočičkou zatoužili po státních vlajkách, aby si s nimi mohli vyzdobit svůj domeček.

A Josef Čapek také pejskovými ústy, respektive pejskovou tlamičkou, vysvětlil, proč se 28. říjen slaví. Pejsek řekl: „Já jenom vím, že dříve bylo na světě hůř než teď, že byla veliká vojna a hlad a lidé byli smutní a nešťastní, protože měli špatného císaře pána, a že teď je to na světě tisíckrát lepší, protože není vojna a lidé mají dobrého pana prezidenta, a ten se jmenuje Masaryk. A to bylo před mnoha lety právě 28. října, když už to lidé nemohli s tou vojnou a s tím císařem vydržet a udělali tomu konec: a od té doby je líp. A tak na památku toho vyvěšují lidé vždycky 28. října hodně praporů a jsou veselí.“ Řekl pejsek. Uměli byste to vysvětlit líp?

Ptáte se, proč tuhle pohádku zrovna dneska připomínám? Tak trochu kvůli osvěžení naší historické paměti. S těmi vlajkami to dneska nijak nepřeháníme, a důvody k veselení za to století taky jaksi vyvanuly.

Někteří z nás se sice možná budou veselit aspoň kvůli dnu volna navíc, jiní ale naopak budou mít úplně zkažený den. Jen si to představte - máte volno, spoustu času na nákupy a supermarkety jsou zavřené! Přeji hezký sváteční den!

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Zmenšování

    Dostal se mi onehdy do ruky zajímavý článek, v němž autor svědomitě na konkrétních příkladech rozebral, jak někteří výrobci postupně a nenápadně zmenšují balení potravin.

  • Ivan Mls: Červotoč

    Nastěhoval se k nám na chatu nový spolubydlící. Původně jsme o něm nevěděli, až jednou manželka konstatovala, že na poličce je hromádka nějakého jemného prášku.

  • Ivan Mls: Ohlédnutí za létem

    Nejsem ani meteorolog, ani klimatolog, abych mohl pronášet soudy o počasí, nejsem ale ani pan Důra, abych prohlašoval, že tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.