Ivan Mls: Březen, měsíc knih a čtenářů

1. březen 2022

Když jsem byl malý a nerozumný, měl jsem nějak zafixováno, že Březen – měsíc knihy, má cosi společné s příslovím březen – za kamna vlezem. Co taky jiného za kamny dělat, že?

Na druhou stranu jsem nikdy nepřišel na to, jak se vlastně za ta kamna leze. Jsou zpravidla skoro u zdi a prostoru za nimi je pramálo. A když za ně spadne třeba vařečka nebo lžíce, blbě se loví.

Když jsem nabral rozum, tohle přemýšlení o souvislostech mě přešlo a tak nějak logicky jsem si vyvodil, že březen je jako měsíc knihy ideální částí roku. Počasí přelomu zimy a jara zpravidla nedovoluje žádné dlouhodobé pobyty venku, nebo jak se moderně říká, „autdůrové“ aktivity, den už je ale dostatečně dlouhý, aby se dalo dost dlouho číst při denním světle.

Někde jsem se dopátral, že Březen – měsíc knihy vznikl v půli padesátých let a měl sloužit jako osvětová akce pro lidové masy. Asi se to povedlo nad očekávání dobře, když si vzpomenu na bývalé knižní čtvrtky a fronty lačných čtenářů před knihkupectvími.

Jenže i ten březen se nám vyvíjí. Jako měsíc knihy tiše ustoupil do pozadí před novým médiem, od roku 1998 jsme místo něj měli jinou osvětovou kampaň: Březen – měsíc internetu.

Mohu-li věřit wikipedii, trvalo to deset let, než někoho rozumného napadlo, že si to knížky asi nezaslouží. A tak v roce 2009 přišel Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky s Březnem – měsícem čtenářů. Díky za to.

Knížky i lidi si to určitě zaslouží. Netvrdím sice, jako jistý profesor Hrbolek, že i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, nicméně je neoddiskutovatelným faktem, že aktivní čtení knih prospívá našemu mozku rozhodně více než pouhé čučení na obrazovky a do displejů.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Aplikace

    Nemám a nechci. Tak to je odpověď, kterou docela často používám, když se mě pokladní v obchodě zeptá, jestli mám jejich kartu.

  • Ivan Mls: Papíry na auto

    Tak jsem se onehdy v denním tisku dočetl, že v letošním roce si bude muset více než 400 tisíc řidičů vyměnit svůj řidičský průkaz. Skončí jim totiž jejich platnost.

  • Ivan Mls: Předsevzetí

    Zjišťuji, že jsem si v tom frmolu na přelomu roku nějak zapomněl dát novoroční předsevzetí. Ne že bych na tom nějak bazíroval, ale přece jenom, je to čas velmi vhodný.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.