Ivan Mls: Kaštany

4. listopad 2021

Jakýsi moudrý člověk kdysi pravil, že nejlépe se vychovávají cizí děti. Měl pravdu, jenom v tom slovese se spletl. Z pohledu rodičů totiž použil špatné sloveso. Správně by tam mělo být „nejlépe se kazí cizí děti“.

Zatímco v případě vlastního potomka bývá rodič značně uvědomělý a úzkostlivý, aby nezanedbal žádný výchovný moment, v případě dětí svěřených na chvilku do opatrování, je všechno jinak.

Dospělý se s nimi může řádně vyblbnout, dovolí jim, co rodiče zakazují, naučí je, o co rodiče nestojí, čímž si u prcků získá přízeň.

O to víc pak takového dočasného pečovatele mrzí, když někdy zklame. Taky mě to potkalo. Nedávno mi neteř u nich na chalupě svěřila svou pětiletou dceru – prý jděte na kaštany, můžeš z nich pak holce udělat nějaká zvířátka.

Problém byl v tom, že jírovec maďal neboli kaštan koňský rostl široko daleko jen jeden, značně vytěžený, takže jsme po hodinovém úsilí přinesli jen hrstičku kaštanů. Do nějaké velkovýroby zvířátek tak nemělo vůbec cenu se pouštět a prcek byl pochopitelně zklamaný. 

Což jsem jako hodný strýček samozřejmě nepřenesl přes srdce – a tak jsem slíbil, že až přijedu příště, dovezu spoustu kaštanů a pořádně se vyblbneme. Na svůj slib jsem si vzpomněl při návštěvě jednoho šumavského městečka s kaštanovou alejí na náměstí, kde kaštany evidentně nikdo nesbíral; po malé chvíli jsem měl kaštanů na celou zoologickou zahradu.

No, ještě štěstí, že ta malá holka nepoužívá sociální sítě, na kterých bych se jí s úlovkem pochlubil, zažila by zklamání. Kaštany jsem totiž uskladnil doma a úplně zapomněl na to, že se v suchém teplém bytě  rychle seschnou. A jsou tak k výrobě zvířátek nepoužitelné. Takže při příští návštěvě budu muset improvizovat. Asi holku ukecám na pouštění draka. V tom jsem fakt dobrý.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: 28.říjen

    Léta letoucí mám doma schovanou knihu Povídání o pejskovi a kočičce. Je neúplná. Ne snad že bych se někdy v dětství choval ke knížce neuctivě, trhací práci dělali jiní.

  • Ivan Mls: Zmenšování

    Dostal se mi onehdy do ruky zajímavý článek, v němž autor svědomitě na konkrétních příkladech rozebral, jak někteří výrobci postupně a nenápadně zmenšují balení potravin.

  • Ivan Mls: Červotoč

    Nastěhoval se k nám na chatu nový spolubydlící. Původně jsme o něm nevěděli, až jednou manželka konstatovala, že na poličce je hromádka nějakého jemného prášku.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.