Ivan Olbracht: Bratr Žak. O osudech kočovné společnosti

25. prosinec 2022

Poprvé vyšla povídka Bratr Žak v knize O zlých samotářích v roce 1913, jako jeden z příběhů z prostředí tuláků, kočovných umělců a lidí živořících na okraji společnosti. Později Ivan Olbracht vyprávění o dramatických osudech tří sourozenců z rodiny cirkusáků rozvedl a vydal samostatně. Dramatizaci uvádíme k 70. výročí úmrtí autora. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Žak (Ladislav Mrkvička), Fricek (Ladislav Potměšil), Olga (Jorga Kotrbová), Otec (Zdeněk Martínek), Ředitelka cirkusu (Jaroslava Adamová), Margit (Jana Walterová), Cikánka (Emilie Hráská), dále účinkují: Svatopluk Skládal, Ladislav Šimek, Jan Bartoš, Pavel Spálený, Štěpán Bulejko, Jaroslava Drmlová, Josef Velda, Karel Fořt, Pavel Wiener a Ema Skálová
Dramatizace:
Alena Moravcová
Hudba: Otmar Mácha
Dramaturgie: Alena Břízová
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1973
Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Žak, Fricek a Olga jsou nadaní mladí artisté, kteří nepoznali jiný život než kočování v maringotce od štace ke štaci. Za krátkou slávu pod světly v šapitó platí tvrdou fyzickou dřinou a nepřestávají snít o lepší budoucnosti. Zvlášť nejstarší Žak by rád od cirkusových čísel přešel k provozování umělecké pantomimy.

Osudy všech tragicky poznamená zranění mladšího Fricka, na něhož při jednom vystoupení zaútočí výrostek z publika. Horkokrevný artista si nechce dát ponížení líbit, jeho pokus o odplatu však vyvolá výbuch nepřátelství a společenského opovržení. Od této příhody stíhá rodinu rána za ranou. Po letech náhoda přivede Frickovi znovu do cesty muže, který ho kdysi svým útokem poznamenal. Neodolá možnosti se mu pomstít. Zlým samotářem se podle Olbrachta člověk nerodí, ale stává. 

Podle novely Bratr Žak byl v roce 1953 natočen film Komedianti.

Spustit audio

Související