Ivan Olbracht: Nejkrásnější den života. Humoreska o jednom ambiciózním sběrateli všemožných funkcí

1. srpen 2021

Tragikomický příběh o starostovi jistého maloměsta, který chtěl za každých okolností vypadat důstojně a vážně. To je povídka Nejkrásnější den života, kterou napsal Ivan Olbracht.

Napsal: Ivan Olbracht
Čte: Lubor Tokoš
Připravil: Tomáš Kukulka
Zvukový mistr: Ivo Roubal
Režie: Tomáš Kukulka
Natočeno: v roce 1995

Příběh se odehrává se na začátku 20. století. Hlavním hrdinou je pan Kouble, pilný sběratel všemožných funkcí a zásluh – je okresním starostou, ředitelem záložny, městským radním a funkcionářem kdejakého spolku. A také je hodně rád vidět v přítomnosti ještě váženějších person.

Povídka, kterou sám autor označil jako „humoresku z dějin právě nejnovějších“, vyšla v roce 1954 v knize První prózy. V knížce najdeme hlavně povídky, v nichž autor vesele bourá Rakousko a paroduje jeho politický systém.

Ivan Olbracht a jižní Čechy

Autor slavného románu z Podkarpatské Rusi Nikola Šuhaj loupežník a neméně „slavné“ Anny proletářky se narodil jako Kamil Zeman roku 1882 v Semilech v severovýchodních Čechách. Od dob vysokoškolských studií žil převážně v Praze.

Po vyloučení z KSČ v roce 1929 se načas stáhl do ústraní a ve 30. letech často pobýval na Podkarpatské Rusi, která byla tehdy součástí Československa a kde čerpal náměty pro svoje nejlepší knihy.

Na začátku druhé světové války byl jako levicově smýšlející spisovatel a komunista (byť v té době ze strany vyloučený) vyslýchán gestapem, a aby unikl pozornosti, odebral se i s rodinou v létě roku 1940 do jižních Čech. Azyl našel ve vsi Stříbřec nedaleko Stráže nad Nežárkou.

Na jihu Čech se dál věnoval své literární práci, napsal tu například knížku pro děti O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách. Na konci roku 1943 stal členem ilegální komunistické skupiny. Konec války oslavil Ivan Olbracht v Táboře.

Právě tady 10. května 1945 spolu se zástupci města a kraje vítal Rudou armádu. Tomu předcházelo navázání kontaktu s místními partyzány, vydávání revolučního časopisu. Ivan Olbracht v prvních květnových dnech často debatoval s dělníky v ulicích Tábora i nedalekého Sezimova Ústí. Koncem května byl budoucí poslanec za KSČ odvolán do Prahy.

Jeho pomník stále stojí před budovou školy v jihočeské obci Stříbřec. Ivan Olbracht zemřel v Praze v prosinci 1952. Pár týdnů před tím stihl v článku pro Rudé právo ostře odsoudit činnost takzvaného protistátního spikleneckého centra vedeného Rudolfem Slánským.

Spustit audio

Související