Ivan Sergejevič Turgeněv: V předvečer. Příběh tragické lásky

25. duben 2021

„Žádný den o sobě nic neznamená, nýbrž slouží jen za předvečer příštího dne,“ jako by cítili hrdinové románu V předvečer ruského spisovatele Ivana Sergejeviče Turgeněva. Stojí na prahu dospělosti a rozhodnutí, která udělají, zásadně ovlivní jejich budoucnost. Rozhlasovou dramatizaci s Alfredem Strejčkem, Jaroslavou Pokornou a dalšími herci poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Dramatizace: Jaroslava Strejčková
Hudební improvizace: Jiří Váchal
Osoby a obsazení: Andrej Petrovič Berseněv, student (Alfred Strejček), Pavel Jakovlevič Šubin, sochař (Petr Svojtka), Dmitrij Nikanoryč-Insarov, bulharský student (Jan Bartoš), Jelena Nikolajevna Stachová (Jaroslava Pokorná), Anna Vasiljevna Stachovová, její matka (Věra Petáková), Nikolaj Artěmjevič Stachov, její otec (Čestmír Řanda), Zoja, společnice (Daniela Šrajerová), venkovská stařena (Vlasta Jelínková) a kapitán Rendič (Vilém Besser)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Jaroslav Závada
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1973

City tří mladých mužů se sbíhají k jedné dívce, půvabné a zdrženlivé Jeleně Stachovové, která postupně zvažuje povahu své náklonnosti k sochaři Šubinovi, filozofovi Berseněvovi a bulharskému revolucionáři Insarovovi. Šlechtická dívka neváhá zpřetrhat pouta konvenční morálky a rozhodnout se na základě svých skutečných citů, aby nakonec obětovala své osobní štěstí vyššímu cíli, za který bojoval její muž.

Jelenu a její volbu mohli čtenáři Turgeněvova románu z roku 1860 vnímat jako ztělesněné mladé Rusko „v předvečer“ změny. Nejen podle Turgeněva potřebovala tehdejší ruská společnost nové lidi schopné uskutečnit hlubokou proměnu své vlasti a připravené vytrvat ve svém přesvědčení navzdory budoucím obtížím.

Čtěte také

Turgeněvův román měl svůj předobraz v příběhu, který spisovateli nabídl jeho přítel Vasilij Katarejev. Sám prožil nenaplněnou lásku k dívce, která svou budoucnost spojila s mladým bulharským studentem, odešla s ním z Ruska a po manželově brzké smrti zasvětila život jeho odkazu. Katarejev onemocněl a před odjezdem na léčení na Krym v roce 1854 Turgeněvovi věnoval vlastnoručně sepsané události, na jejichž základě vznikl román V předvečer. Turgeněv ho dokončil v roce 1859, jeho přítel se však vydání díla nedožil.

Rozhlasovou dramatizaci Turgeněvova románu napsala Jaroslava Strejčková, která vyšla z překladu Jaroslava Závady. Režisér Josef Melč obsadil do hlavních rolí Jaroslavu Pokornou, Alfreda Strejčka, Petra Svojtku a Jana Bartoše. Inscenace byla natočena v roce 1973.

autoři: Strejčková Jaroslava PhDr. , Renata Venclová
Spustit audio