Ivana Měkotová: Babička Pepička

21. duben 2019

Pohádkové vyprávění o velkém přátelství babičky Pepičky se zvířátky a dalšími roztodivnými tvory. Jak spolu dokázali v jedné chaloupce soužít? Čte Lucie Černíková.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

V chaloupce na mýtině na kraji lesa bydlela úplně sama babička Pepička. Není divu, že jí bývalo často smutno, neměla si s kým povídat. Jednoho dne proto nadveře zvenku chaloupky pověsila cedulku, na které bylo napsáno: KDO PŮJDE OKOLO A BUDE MÍT CHUŤ NA ČAJ A KUS ŘEČI, AŤ ZAŤUKÁ. A tak se stalo, že se babička Pepička setkala s datlem a jeho malými datlíky, se zatoulanou želvou Žakelínou, nezkušeným kocourkem Umem, smutnou lesní bludičkou i s podivným pravěkým tvorem Dřevosaurem a celou červotočí rodinkou.

1. část: Ať zaťuká

Krátce poté, co babička Pepička zavěsila na dveře chaloupky cedulku s nápisem KDO PŮJDE OKOLO A BUDE MÍT CHUŤ NA ČAJ A KUS ŘEČI, AŤ ZAŤUKÁ, se ozvalo ťuk, ťuk, ťuk. Za dveřmi ale nikdo nebyl. Jak tuto záhadu babička Pepička rozluštila?

2. část: Francouzská hromádka

Domluvit se se želvou není vůbec jednoduché. Navíc, když umí jenom francouzsky. Jak tento problém babička Pepička vyřešila, o tom bude vyprávět Hajaja.

3. část: Sám a statný

Jako třetí přišel k chaloupce babičky Pepičky kocourek. Byl malý a nezkušený, ale sám si připadal jako velký dospělý kocour. Jak se s babičkou a želvou Žakelínou sžil?

4. část: Červené čepičky

Pan datel přivedl na návštěvu k babičce Pepičce své malé datlíky. Radostná návštěva se ale změnila v problém. V jaký, to vám poví Hajaja.

5. část: Noční klid

Dokážete si představit, jak se spí v místnosti, v níž si budují svůj domov manželé Červotočovi? Jestli ne, poslechněte si Hajaju.

6. část: Jdeme na houby

Jít na houby, to je docela obyčejná činnost. Jenže ne pro každého. Co asi napadne želvu, která zná jen moře a podvodní svět? Jak vypadalo houbaření babičky Pepičky, želvy Žakelíny a kocourka Uma, o tom bude vyprávět Hajaja.

7. část: Světýlko

Zabloudit v hlubokém lese, není nic složitého, zvláště je-li večer. To pak nezbývá než v lese také přespat. Právě to udělali babička Pepička, želva Žakelína a kocourek Um. Jakou měli noc, to se dozvíte od Hajaji.

8. část: Dva rodiče plus 62 dětí rovná se 64 Červotočů

Návrat domů bývá příjemný. Jaké překvapení však čekalo v chaloupce babičku Pepičku, želvu Žakelínu, kocourka Uma a jejich novou kamarádku bludičku, to ví jenom Hajaja.

9. část: Úklid

Život nejsou jenom samé radosti a dovádění, ale také povinnosti. I na dvoře chaloupky babičky Pepičky je potřeba uklízet. Jak se do úklidu chtělo kocourkovi Umovi?

10. část: Co to je?

Při velkém úklidu může člověk najít skutečné poklady. Co ve stodole objevili přátelé babičky Pepičky, to se dozvíte od Hajaji.

11. část: Když loupe v kostech

Na bolavé klouby je nejlepší lékař nebo aspoň nějaké dobré mazání. Čím se ale maže takový Dřevosaurus? To vám poví Hajaja.

12. část: Loučení

Zachránit Dřevosaura není jen tak. Budou si s ním vědět rady v antropologickém muzeu v Brně? A co vlastně to cizí slovo znamená? Hajaja vám vše rád prozradí.

13. část: Přijel a odjel

Nastoupit do auta nemusí být žádný problém: pokud zrovna nejste prastarý Dřevosaurus, kterého každý pohyb bolí. Jestli se Dřevosaurovi podařilo odjet do Brna, o tom uslyšíte v sobotu.

14. část: A co teď?

Chaloupka babičky Pepičky se pěkně zaplnila, už v ní rozhodně není smutno. Dokáží spolu ale soužít želva Žakelína, kocourek Um, bludička, Dřevosaurus a celá rodina červotočů? To se dozvíte od Hajaji.

Čte: Lucie Černíková

Napsala: Ivana Měkotová

Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková

Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2013.  

Spustit audio