Ivo Kahánek a SOČR. Jeden z nejvyhledávanějších českých klavíristů uvedl Straussovu Burlesku

8. únor 2021

Poslechněte si záznam přímého přenosu z 8. února 2021. Koncert se konal bez účasti publika.

Carl Maria von Weber: Preciosa, předehra 
Richard Strauss: Burleska pro klavír a orchestr d moll 
Pavel Vranický: Velká charakteristická symfonie c moll věnovaná míru s Francouzskou republikou, op. 31
 
Robert Kružík – dirigent
Ivo Kahánek – klavír

Německý skladatel, známý především jako autor symfonických básní, oper a písní, ji napsal v pouhých jedenadvaceti letech pro slavného dirigenta a klavíristu Hanse von Bülow, který Strausse jmenoval svým asistentem u dvorního orchestru v Meinigenu. Straussův mentor ovšem virtuózní dílo výrazně ovlivněné hudbou Johannese Brahmse odmítl zahrát. Burleska se i tak později stala stálým dílem repertoáru mnoha klavíristů a pro svou hravost a efektnost sólového partu oblíbeným dílem publika. Koncert proběhl pod vedením dirigenta Roberta Kružíka.

Ivo Kahánek a Symfonický orchestr Českého rozhlasu, dirigent Robert Kružík, 8. února 2021

Stálý hostující dirigent Filharmonie Brno, dirigent Janáčkovy opery Národního divadla v Brně a opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě se k SOČRu vrátil po úspěšném streamovaném koncertu loňského ročníku Pražského jara. Čerstvý držitel prestižní Ceny Jiřího Bělohlávka večer zahájil dramatickou předehrou ze scénické hudby ke hře Preciosa německého spisovatele Pia Alexandera Wolffa, aby jej zakončil jednou z nejpozoruhodnějších symfonií českého klasicistního mistra Pavla Vranického. Velká charakteristická symfonie c moll z roku 1797 je hudebním portrétem francouzské revoluce a války s Rakouskem, plná nápadité zvukomalby i neotřelých nápadů. Rakouskými úřady byla považována za politickou provokaci a její provádění zakázáno.

Z důvodu mimořádných opatření není možné v plánovaném termínu uskutečnit koncert s Benjaminem Grosvenorem, připravili jsme pro vás proto neméně atraktivní náhradní program, který si můžete vychutnat díky živému vysílání ČRo Vltava od 20.00.

autor: SOČR
Spustit audio

Související