Izolepu přes pusu ne!

12. březen 2002
Sondy

Týrání dětí v rodinách je velkým problémem. Většinu případů se veřejnost vůbec nedozví. Kde není žalobce, není ani soudce. Zcela odlišný je však případ, který se stal mateřské školce ve Starém Sedlišti na Tachovsku. Učitelky použily k výchově dětí, kulantně řečeno, velmi neobvyklé metody. Případem se na popud rodičů začal zabývat i odbor školství a ke slovu se dostala i kriminální policie. Ta zatím nerozhodla, zda-li se o týrání jednalo či nikoliv.

Dvě učitelky trestaly děti svérázným způsobem. Jednoho chlapce přivázaly k židli a druhému přelepily ústa lepící páskou. Babička čtyřletého Adriana byla postupem učitelek vyděšena: "Prostě jsem se neudržela a řekla, že takhle tedy ne."

Božena Roučová ví, že Adrian je neposedné dítě a že jsou s jeho výchovou spojeny určité problémy. "Vím, že je živý a problematický. Jsou to následky z dětského domova."

Malého Adriana svěřil Boženě Roučové do opatrování soud, proto musí být ve výchově svého svěřence velmi opatrná. Tvrdí, že když pošle dítě do školky a to bude mít na sobě modřinu nebo nějakou stopu po ubližování, které by mohla chlapci způsobit ona nebo její manžel, že si poranění neudělal sám, školka by byla první, kdo by na ni zavolal úředníky ze sociální péče.

Logo

Učitelky však odmítají tvrzení, že šlo z jejich strany o týrání dětí. Dokládá to i slova ředitelky mateřské školy Ludmily Černé. "My jsme děti ve školce netýraly , netýráme a nebudeme týrat. Stojíme si za tím, že děláme práci dobrou . Všechno bylo hrozně nafouklé a není to pravda."

Přesto učitelky své pochybení částečně přiznávají. "Víme, že to co se stalo se stát nemělo". Podle nich se ale případ neodehrál tak drasticky jako to bylo podáno všude okolo.

Případ ve Starém Sedlišti vzbudil vlnu emocí. Něco podobného nepamatuje ani šéf odboru školství Okresního úřadu v Tachově Petr Šťáva. "Šetřili jsme i jiné případy, ale nebyla to nikdy záležitost izolepy a podobně."

Mnozí obyvatelé Starého Sedliště jsou chováním učitelek zaskočeni. "Já si to nedovedu představit", tvrdí někteří. Jiní zase dodávají, že převázání úst určitě není forma k tomu, aby dítě nezlobilo.

Další se zase staví na stranu učitelek. "Mě se nelíbí, že rodiče vědí, že ty děti jsou lumpové a přesto je chrání", zaznívají hlasy . "Pak to roste jako dříví v lese a podívejte se tady po vesnici jak to vypadá. Když je tomu deset, dvanáct let tak devastujou zastávku, všechny tabule...., rozčilují se.

Někteří rodiče dokonce sepsala petici na podporu učitelek a začali shromažďovat podpisy. Znění petice visí i v mateřské školce. "Jak se má učitelka bránit takovým dětem, které obrovsky zlobí. Učitelky nemají dneska absolutně žádné pravomoci. Postaví nezbedu do kouta - je to špatné, vyhubuje mu - je to špatné, kam jsme to došli?", horlí jeden z nich.

Babička - opatrovatelka malého Adriana - je však ve svých názorech neúprosná. A na svého svěřence nenechá sáhnout. "Myslím, že ponižování už se mu dostalo v životě dost. Když vám přelepím pusu mezi lidma a budete tak mezi nimi stát a ostatní se budou smát, představte si, co to dítě asi cítí. Já to nevím, neumím se do toho vžít , ale myslím, že mu dobře nebylo."

Výchova malého raubíře je složitá a Božena Roučová to přiznává "Někdy je opravdu "na zabití", ale on potřebuje, aby byl zaměstnán. Aby neměl čas zlobit a to by měla vědět i učitelka. Od toho má školy . Za co dostala diplom".

Logo

Zkušené učitelky by v žádném případě neměly trestat děti takovým způsobem shodují se odborníci .Proto také šéf školského odboru Petr Šťáva předal celé vyšetřování do rukou policie. Po konzultaci s okresním ředitelstvím Policie České republiky bylo šetření této záležitosti zaměstnavatelem přerušeno a policie šetří údajné týrání dětí jako omezování osobní svobody. Zaměstnavatel zatím potrestal učitelky srážkou ze mzdy. Malý Adrian chodí do školky dál a s jeho babičkou se ředitelka domluvila na dalším postupu. S rodiči tu budou dělat pravidelné schůzky, kde se budou dané problémy řešit.A babička malého Adriana bude denně dostávat informaci o jeho chování.

Ve Starém Sedliští se teď o mateřské škole mluví neustále. Učitelky své metody určitě přehnaly a částečně to i přiznávají Poslední slovo však bude mít policie nebo státní zástupce, kteří rozhodnou o možném obvinění z trestného činu. Boženu Roučovou policejní vyšetřování také netěší, ale jednou věci si je do budoucna naprosto jista ? nepřeje si, aby s dítětem bylo ve školce takto zacházeno.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.